Beszámoló az óvodaválasztási programunkról

Beszámoló az óvodaválasztási programunkról

Tájékoztatót tartottak az óvodai beiratkozásról

Az óvodaválasztásról és a beiratkozási tudnivalókról kaptak tájékoztatást a kispesti szülők a Wekerlei Kultúrházban kedd délután. A kispesti óvodákba május 4. és 9. között lehet beíratni a kisgyermekeket.

A találkozón Bertók Zoltánné, a Humánszolgáltatási Iroda munkatársa méltatta a Wekerlei Kultúrház segítségét, majd ismertette a legfontosabb tudnivalókat. Elmondta, a legjelentősebb jogszabályi változás szerint szeptember 1-jétől minden 3 éves kisgyermeknek kötelező lesz óvodába járnia. A szülő írásban kérvényezheti a település jegyzőjénél, ha ezt nem szeretné. Ezután vizsgálat dönti el, hogy 5 éves koráig mentesülhet-e a gyerek. Háromtól öt éves korig a családi napközi is elláthatja az óvodáztatási kötelezettséget, ha nevelési programja megfelelő és óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.

A kispesti óvodapedagógiai vezető főtanácsos hangsúlyozta, hogy a kötelezettség nagy terheket ró az önkormányzatokra, különösen a városokban kevés az óvodai férőhely. Kispest sem kivétel ez alól, a felmérések szerint 135 férőhely hiányzik a kerületben. Az önkormányzat óvodabővítésekkel próbál javítani a helyzeten, hogy minden óvodaköteles kispesti kisgyerek óvodába járhasson. Mintegy 120 fős bővítésre nyújtott be pályázatokat a kerület: a Tarkabarka óvoda Zoltán utcai részlegét két csoporttal, a Mézeskalács óvoda Kelet utcai telephelyét, valamint a Mese-vár ovi Zrínyi utcai részlegét 1-1 csoporttal bővítené. Hamarosan avatják az uniós pályázati támogatással megújult Arany óvodát, amely a korszerűsítés és bővítés eredményeként három csoporttal gyarapodik, további 75 kisgyerek járhat ide is.

Kispesten 2015. május 4-9-ig naponta 06-18 óra között írathatják be a szülők gyermekeiket az óvodákba. Jelentkezési lap az óvodákban lesz kérhető. A felvételnél figyelembe veszik a hátrányos helyzetet, azt hogy az adott óvodai körzethez tartozik-e a gyerek, életvitelszerűen ott lakik-e a család, abba az óvodába jár-e a testvére. Elutasító határozat esetén 15 napon belül lehet fellebbezni, ezért a beiratkozásnál érdemes megadni az e-mail címet is – jelezte Bertók Zoltánné. A folytatásban a kerületi óvodák vezetői mutatták be saját intézményeiket a megjelent szülőknek. 

Címkék: óvoda, tájékoztatás, beszélgetés