Megfigyelések a VII. emeletről

Megfigyelések a VII. emeletről

Megfigyelések a VII. emeletről

A kispest.hu cikke a 2019. január 19-én megnyílt kiállításunkról és a rendhagyó megnyitóról.
(https://uj.kispest.hu/hirek/8029-megfigyelesek-a-vii-emeletrol)

Katt címmel a magyar kultúra napja alkalmából Getto Márton fotókiállítása nyílt meg a Wekerlei Kultúrházban. A kiállítás, amelynek része Getto József szobrászművész (Márton ikertestvére) néhány munkája is, az intézmény nyitvatartási idejében február 28-ig tekinthető meg.

A Kispest TV operatőreként ismert Getto Márton sokgenerációs építész családból származik, apja és nagyapja is építész, és apai ágon férfi felmenői is az építés tevékenysége mellett kötelezték el magukat. Marci kiválasztott témái között kiemelt szerephez jutnak az épített környezethez, ha nem is mindig kifejezetten az épületekhez, de mindenképpen a terekhez, a városhoz vagy városrészekhez kapcsolódók. A „megfigyelőállás”, a magasles pedig a VII. emeleti kispesti panellakás ablaka, amely egyfajta architekturális keretként van jelen, amelyben a világ feltárul – mondta megnyitóbeszédében Getto Katalin esztéta, a fiatal alkotó művészi motivációit, vizuális látásmódját, a művészeti ágak közötti mozgását, végül a fotográfia választásának motivációit ugyancsak jól ismerő családtag.

A fotó a rácsodálkozás művészete, és Getto Márton képei pontosan ezt a tudatállapotot tükrözik, a fotó médiumának közvetítésével, a fényképezés tevékenységén keresztül. Marci számára ebből a perspektívából válik láthatóvá Kispest és Wekerle lokális világa, amelyet ő szenvedéllyel fedez fel és mutat meg mások számára. „Friss szeme” és klisémentes látása előtt a kispesti panellakótelep miliője is izgalmas, vizuális kalandokkal teli világ.

Getto Márton most kiállított képsorozata, amely a finom porhórétegbe íródott nyomokat kvázi-madártávlatból, emeleti lakásuk ablakából rögzíti, a natúr absztrakció, a narratíva és a forma szintézisét valósítja meg. Ezek a képek egyfelől igényt tartanak arra, hogy a közvetlen látványtól elvonatkoztatott struktúraként, elvont jelekként, nonfiguratív kompozícióként tekintsünk rájuk, másfelől viszont a legkevésbé sem mondanak le a narratíváról. Olyan narratív képek ezek, hogy már-már detektívtörténetként olvashatjuk őket, a lendületes kanyarodó keréknyomokat, a lábnyomok izgatott toporgását, a csatorna fedlapok baljós négyszögeit, a sószóróember titokzatos figuráját – zárta a kiállítást méltató Getto Katalin.

A kiállítás hivatalos megnyitója után Szitár Orsolya, a WKK munkatársa egy családi talkshowra invitálta a jelenlévőket, ahol a Getto művészcsalád, Getto Tamás Ybl-díjas építész, Getto Ferenc intermédia-művész, Getto József szobrászművész és Getto Márton fotós beszélt életükről.

A megnyitóra Gajda Péter polgármester, Burány Sándor és Hiller István, Kispest országgyűlési képviselői, Vinczek György alpolgármester, Szujkó Szilvia, a KOSIE bizottság elnöke és Varga Attila önkormányzati képviselő is elfogadta a meghívást. A kiállítás február 28-ig tekinthető meg. 

 

 

Címkék: Getto Márton, Getto, fotókiállítás, fotózás, A magyar kultúra napja
Kapcsolódó programok
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
Kapcsolódó írások
KATT
KATT