Nőnapra: munka mellett alkotó anyák, feleségek

Nőnapra: munka mellett alkotó anyák, feleségek

a kispest.hu cikke
2020. március 7.

Nőnapra: munka mellett alkotó anyák, feleségek

Nők 24 órán túl címmel nyitott kiállítást és rendezett könyvbemutatót a Wekerlei Kultúrház szombaton. A kétgyermekes festő, Elekné Ilovai Gabriella, a háromgyerekes ruhakészítő, Gyurcsó Józsa Petra és a kétgyermekes dekoratőr, Halász Ildikó munkáit március 28-ig láthatja a közönség. A megnyitó után Halmos Borbála mutatta be #NŐ című könyvét, és beszélgetett az érdeklődőkkel életéről.

A Wekerlei Kultúrház igazgatója, Szabó Mária a megnyitón elmondta, Gabi, Petra és Ildi olyan munka, gyermeknevelés és házimunka mellett alkotó nők, akik szívesen megmutatják hobbijaikat a közönségnek. A program ötletgazdája Elekné Ilovai Gabriella volt, úgy gondoltuk, a bemutatkozásuk igazi nőnapi program. Nemcsak arról szól, hogy megmutatják alkotásaikat, hanem arról az üzenetről is, amit a rendezvény képvisel: hogy semmi sem lehetetlen, ha igazán akarjuk, arról, hogy mire képes egy nő, milyen sokoldalú, legyen az festés, ruhák varrása, dekorációk, díszek készítése.

A festés szenvedély, és ki kell adni magunkból mindazt, ami bennünk van, azt a sok érzést, a sok matek ötöst, a hétköznapokat, amiket hazahoznak a gyerekek, vagy amiket a férjemmel este átbeszélünk. Gyerekkorom óta próbáltam festeni, alkotni, rajzolgatni, ez hobbiként megmaradt, az élmények a képeken jelennek meg – mesélte lapunknak Elekné Ilovai Gabriella. „Festek, mert jó. Festek, mert szeretem. És mert szeretik, ha szeretem… Közben mindig hangosan szól a zene, felpattanunk, pörgünk kettőt… előkerül az aznapi ovis élmény, a sulis mateklecke… Jönnek-mennek a mondókák. Jut idő még teregetni, megkavarni a levest, ránézni a sütőre, eltervezni a holnapot. De a rajz örök! Szép emlék és örök kihívás! A legfőbb: jó anyának lenni! Így mindenestül.” – írja magáról.

Gyurcsó Józsa Petra elmondta, eredetileg azért vett varrógépet, hogy fel tudja hajtani a nadrágokat, ne kelljen ezért pénzt fizetni. Majd sorban jöttek a kívánságok. Több sikerélménye volt, érezte, hogy megtalálta a helyét. „Szerencsés vagyok, mert a férjem minden elvetemült ötletemet támogatja, ha varrásról van szó. Ha kell, plüssfigurát töm, ha a helyzet úgy kívánja, kört szab, vagy épp elviszi a gyerekeket játszóházba, hogy én nyugodtan alkothassak… Nálunk a varrás családi móka. Szeretem bevonni a gyerekeket is mindenbe, hiszem, hogy így talán még értékesebb az elkészült darab… Háromgyerekes anyaként nagyon nehéz a hétköznapi mókuskerékből kiszakadni. Mindig van mit tenni. De a lelkemnek szüksége van az alkotásra.” – olvasható bemutatkozó írásában.

„Második gyermekem megszületése után szükségesnek tartottam azt, hogy bevezessem az életembe az ÉNIDŐT! Nálam a kreatívkodás jelenti a feltöltődést, kikapcsolódást. Mindig nézegettem és csodáltam az egyedi és különleges dekorációkat… Egyszer gondoltam egy nagyot, és elkezdtem készítgetni őket, hogy otthonosabbá, tegyem a kis családi fészkünket, örömet okozva szeretteimnek. Megtetszett, hogy alkothatok, és valami szépet teremthetek erre a világra. Családom, barátaim, ismerőseim pozitív visszajelzéssel reagáltak a munkáimra és arra kértek, hogy készítsek nekik is valami egyedit! Innen egy nagyon rövid út vezetett a ManóKert Dekor megvalósításáig. Imádom, ha valakinek egy kis boldogságot tudok az életébe csempészni mindazzal, amit létrehoztam.” – írja Halász Ildikó.

 

Kapcsolódó programok
NŐK 24 ÓRÁN TÚL
NŐK 24 ÓRÁN TÚL
Kapcsolódó albumok
Nők 24 órán túl
Nők 24 órán túl