IDŐKAPUK WEKERLÉN 2023.

IDŐKAPUK WEKERLÉN 2023.

Az Időkapuk Wekerlén élő történelem módszerével megvalósuló programnak hagyománya volt Wekerletelepen. Az ide látogató családok 2018-ban és 2019-ben már találkozhattak az utcákon sétáló, történeteket mesélő, korhű ruhákba öltözött hölgyekkel, urakkal, cselédlányokkal vagy csepűrágó mutatványosokkal. Az idén még különösebb dolog történt: Wekerletelep különböző pontjain nevüket, kilétüket nem tudó különös alakokat találhattunk. Ide „Időnyomozók” szükségeltettek, akiknek feladata volt, hogy kérdéseikkel rávezessék az időben tévelygő látogatóinkat, kik is ők valójában.

Erre a játékra invitáltuk az Időkapuk Wekerlén élő történelmi séta regisztrálóit. Az időnyomozók négy állomáson találkozhattak a különös látogatókkal és időnyomozati aktájukban vezetve nyomozásuk eredményeit találhatták ki az 1900-as évek elejéről idepottyant látogatók kilétét.

A játékot megnehezítette, hogy különös látogatóink bizony nem sok dologra emlékeztek, néhány megmaradt emlékfoszlány segíthetett a nyomozóknak az igazság feltárásában. A délelőtti és délutáni nyomozós séta résztvevői, feladatukat kellő komolysággal véve, de nagy játékos kedvvel nyomozták végig az útvonalat. A nyomozati eredmények pedig az alábbiak voltak: itt járt Kós Károly és felesége, Győri Ottmár és felesége, Maár Anna és Mészáros Erzsébet és természetesen Wekerle Sándor és kedves felesége.

Köszönjük Nagy Tamás helytörténésznek, hogy az általa írt wekerlei családokról szóló cikkekkel hitelessé tette a játékunkat. Köszönjük a WÖC önkénteseinek, névszerint Holicsné Gémes Borókának, Schwarczkopf Lottinak, Dénesné Katinak, Papp Zsuzsának, Velkey Zsuzsának, Matolcsi Zsuzsának, Kiss Viktóriának, Szalontay Gyöngyinek és Pej Zsuzsának önzetlen segítségüket és, hogy hozzáadott információikkal színesítették a programunkat.

Az Időkapuk Wekerlén élő történelmi séta a WTE által szervezett Hétvégi vendégség szabadtéri programjaként valósult meg a KMO Művelődési Központ és Könyvtár, Wekerlei Kultúrház tagintézmény szervezésében.

 

Kapcsolódó albumok
Időkapuk Wekerlén
Időkapuk Wekerlén