KUCKAKAÓ MESESÁTOR

KUCKAKAÓ MESESÁTOR

A mesesátor gondolata azon a gyermekpszichológiai elméleten alapul, miszerint a gyerekek bizonyos fejlődési szakaszában jelentős szerepet tölt be a „kuckó” varázslatos menedéke. Egyaránt nyújt biztonságot és a felfedezés izgalmas élményét. A varázslatos hangulatú rendezvény minden olyan dolgot magába foglal, amit egy gyerek rajongva szerethet: a mesét, a játékot, a felfedező utat, a varázslat megélését és a közös alkotást. A program különlegessége a terek rendhagyó használata, komplexitása pedagógiai szempontból: játék az érzékelésekkel – fény, sötétség, formák, a mozgás és utánzás, szerepjáték és a szülő-gyerek közös élménye.

A rendezvény profi megvalósításához elengedhetetlen a szakmai kollégák előadói kompetenciája. A dramatikus előadás próbákat, és nagy előkészületet igényel.

Nagy figyelmet fordítunk a mese választására és az előadásra. Fontosnak tartjuk, hogy a mesék különlegesek legyenek, és klasszikus meseelemekkel rendelkezzenek.

A komplex művészeti élmény érdekében a dramatikus mesélés közben hangszereket és zörejeket használunk, mely segíti az átélést, a mesében való létet és fejleszti az érzékszervek használatát.

A mese utáni „lemozgatás” a közös feldolgozás módszere. A felfedező út – mint bátorságpróba -  túllép a mese passzív, helyettesítő kielégülés funkcióján, hisz a gyerekek maguk élhetik át és küzdhetik le az akadályokat. A jutalom soha nem kézzel fogható, mert a valódi érdem a bátorság megélése és a közösségben való lét örömének átélése. A kézműves foglalkozás mindig a mese témájához kapcsolódik, de itt is törekszünk, hogy túllépjünk az egyszerű papíros, színezős, ragasztós technikákon, helyettük a minőségi anyagok (textil, fa, bőr) használatát részesítjük előnyben.. A gyerekek visszajelzései szerint: „Ez volt a legeslegjobb mese a világon”.