MÚZEUMPEDAGÓGIA A KÖZMŰVELŐDÉSBEN

MÚZEUMPEDAGÓGIA A KÖZMŰVELŐDÉSBEN

„Ahogyan szüksége van a testnek a kenyérre,

éppoly szüksége van  a léleknek a mesére, a kultúrára és a művelődésre”

 Múzeumpedagógiai foglalkozások

A csoportoknak szóló, élménypedagógián alapuló foglalkozások, interaktív módon és „játékosítva” adják át a lexikális és gyakorlati információkat a gyerekek számára. A foglalkozások mindegyike korosztályokra bontott és a korosztálynak megfelelő aktivitással egészül ki.

Állandó játékunk a Pékségtől a kultúrházig foglalkozás, mely a Wekerlei Kultúrház épületének múltjáról, az egykori Polonyi pékségről mesél a gyerekeknek, miközben folyamatosan párhuzamba állítja a mai pék szakma gyakorlatát, így pályaorientációs tematikája miatt nem csak helytörténettel és az ismert helyi pékcsalád történetével foglalkozik, hanem általánosságban tekinti át a pék szakma rejtelmeit.

Időszaki játékunk A 200 éves üzenetA magyar kultúra napjára készült foglalkozás általános iskolák felső tagozatos csoportjai számára. A foglalkozásokon résztvevő gyerekekkel egy titkos társaság felkutatásán dolgozunk, mely során a gyerekek elkalandozhattak a 200 évvel ezelőtti deákélet szokásaiban, játszhattak a nyelvújítás korában született szavakkal és kipróbálhatták a lúdtollal való írást is.

Szintén A magyar kultúra napjára készült a Borika Tulipános ládája foglalkozás óvodás és általános iskolák alsósainak. A meseút során valódi „kincsek” nyomába eredünk, melyek soha nem fakulnak meg, nem törnek össze és szakadnak szét. Ilyen kincs a vidámság, a bátorság, a jó szándék és a segíteni akarás.

Természetismereti foglalkozásunk a Színesen szárnyalók, mely a lepkék csodás világába kalauzolja el a gyerekeket. Óvodások számára a foglalkozást dramatikus meseelőadással egészítjük ki.

Az iskolai év utolsó heteire készült az ÁCIÓ, KÁCIÓ foglalkozásunk, ahol a régmúlt idők gyermekjátékaival foglalkozunk.  Vajon hogyan töltötték szüleink, nagyszüleink a szabadidejüket, mivel játszottak, milyen játékaik, játékszabályaik voltak? Hiszen a régi játékok nem csak a játékról szólnak, sokkal inkább az adott korszak (1900 – 1940, 50-es, 60-as, 70-es 80’-as évek) társadalmának és hétköznapjainak vetülete.

Szintén időszaki foglalkozásunk az Adventi népszokások mely az Adventi ünnepkörrel foglalkozik és a 24 nap néphagyományait veszi sorra és a Húsvéti ünnepkör foglalkozása a Barkától a bárányig címmel.