Kiállítások

FÁS FONTOSSÁGOK (archiválva 2016.07.16.)


2016. május 7-én, a Madarak és fák napja alkalmából  nyílik meg a Fás fontosságok című kiállításunk, melyben fő együttműködő partnerünk a Magyar Természettudományi Múzeum. 

A kiállításról:

A Magyar Természettudományi Múzeum Fatörzs-gyűjteményének része az a fakönyvekből álló „könyvtár”, mely a 19. században került hozzánk. Összesen 77 könyvecske maradt fenn a Természettudományi Múzeumban, melyek 72 fafajt mutatnak be; köztük fő erdőalkotó fáinkat, a kocsányos tölgyet vagy a gyertyánt és ritkább fafajokat is, mint pl. a tiszafát. Az őshonos fa- és cserjefajok mellett dísz- és haszonnövények, mint a pompás jezsámen vagy a nemes körte példányait is megtaláljuk köztük.
A fakönyv-gyűjtemény darabjai kívülről szemlélve valóban könyvnek látszanak, ám a belsejében nem könyvlapokról olvashatunk az egyes fafajokról, hanem egészen különleges módon ismerhetjük meg őket. A könyv üreges belsejében baloldalt a növény préselt hajtása, jobboldalt pedig termése, magja, ágának csiszolt metszete, törzséből készült fahasábok és fiatal vesszői láthatók. Középen, egy apró tető alá rejtve található a fafaj leírása. A tárgyak gerincét a fa kérge borítja, cserjéknél pedig a növény vékony ágai találhatók a borítón és a gerincen. Képek és írás helyett maga a növény látványa segít megismerni ezeket a fákat és cserjéket.
A tanítási célokat szolgáló és az erdők fontosságát bemutatni hivatott fakönyvek készítése a 18. század végi Németországból ered, ahonnan aztán elkerültek szerte Európába. Így nem meglepő, hogy Németország több múzeumában is láthatók fakönyvek. Ausztriában és a Padovai Egyetemen (Olaszország) egyik büszkeségét képezi a náluk megtalálható 56 darab. Hazánkban még Szerencsen és Pannonhalmán lelhetők fel a mienkhez hasonló példányok.
A fakönyvek kétségtelenül Fatörzs-gyűjteményünk legkülönlegesebb darabjai, melyek alig ismertek. 
2012-ben a teljes gyűjteményt digitalizálásra került és elérhető az Europeana oldalain (www.europeana.eu).

 

A kiállítás a Fás fontosságok nevű rendezvényhez kötődik, ahol a gyermekeknek és felnőtteknek szóló ismeretterjesztő előadások, játékok, papírmerítés várják az érdeklődőket.

Emellett megtekinthető a Kerület legszebb fája című pályázatra beérkezett díjazott fákról szóló kiállítás is.

A Fás fontosságok nevű rendezvényről bővebben: http://wkk.kispest.hu/program/456/fas-fontossagok

A Kerület legszebb fája című pályázatról bővebben: http://wkk.kispest.hu/palyazat/318/a-kerulet-legszebb-faja

A tárlat 2016. június 17-ig tekinthető meg.

Kapcsolódó galéria (Fás fontosságok 2016.05.07.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Fás fontosságok kiállítás):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: zöld, fák, kerület, legszebb, fája
2016.01.09.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

A KERÜLET LEGSZEBB FÁJA (archiválva 2016.05.08.)

Találjuk meg Kispest legszebb fáját!

Ünnepeltük a fákat

A kispest.hu cikke a Madarak és fák napja alkalmából megrendezett Fás fontosságok nevű programunkról és pályázatunkról.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

Fás fontosságok (archiválva 2016.05.08.)

Fákról szóló délután a Madarak és fák napja alkalmából.
részletek...