Program

Májusfa állítás


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2020. 05. 02., szombat 10:00 - 18:00

MÁJUSFA ÁLLÍTÁS

Hagyományteremtő szándékkal, mese és éneklés kíséretében állítottuk volna fel ezen a hétvégén első májusfánkat a WKKK kertjében. Ezt sajnos, jövőre kellett halasztanunk, de helyette fogadják szeretettel a májusfa történetéről szóló írásunkat.

A májusfa, mint minden beszédes jelkép, több jelentésréteget is hordoz magában. Egyrészről a természet és ember újjászületésének szimbólumát, a tavasz eljövetelének felszabadult ünnepét, másrészről a szerelem szavak nélküli, mégis szívet édesítő üzenetét. A történelem során a szokásnak az egyházi jelentéstartalma is megjelent Fülöp apostol vagy Jakab apostol történetének kapcsán. 
A májusfa állítás Európa-szerte ismert szokásának legelterjedtebb változata, amikor a legények nagy buzgósággal és még nagyobb titoktartás közepette mentek fát vágni és a fácskát felállítani a lányos házakhoz. Egyáltalán nem volt mindegy, ki milyen fát kapott, és azt mivel díszítették fel, hiszen mindez sokat elárult az udvarlóról és az eladósorban lévő leányról egyaránt. Ha a fa szép sudár és üde volt, a kiválasztottat is így látta kedvese, és ha a rajta lévő szalagok, kendők elevenen színesek, akkor a kérő szándékaiban sem lehetett kételkedni.
Volt, ahol mindenki kapott, volt, ahol csak a jóravaló lányok. Máshol pedig a diákok és tanítók a templom elé állítottak fát, tisztelegve hit és tudás előtt, és megint máshol pedig a főtérre vagy a bíró háza elé, mindenki örömére.
A hagyományok nagyon szerteágazaók a májusfa állításának időpontját illetően. Székelyföldön Húsvét hajnalán állítják fel, de magyar nyelvterületek többségében május elején, lebontása pedig általában Pünkösdre esik nagy vigasságok, éneklés, fára mászás és versengések kíséretében.

Bízunk benne, hogy 2021 májusának elején igazából is felállíthatjuk a WKK saját májusfáját!Címkék: májusfa, májfa

Kedves Látogatóink!

Jelenleg a közművelődési intézmények KIZÁRÓLAG SZABADTÉRI ESEMÉNYEKET rendezhetnek meg (szabadtéri rendezvényekről szóló 241/2020-as kormányrendelet).
Ezért a WKK-nak továbbra is ZÁRVA kell tartania. 

A június 29-től meghirdetett táborainkat (Cirkusz tábor I. turnus, Bűvész tábor I. turnus) kizárólag csak akkor tudjuk megrendezni, ha az intézmény megnyitására lehetőség nyílik!

A hétköznapi tanfolyamok szünetelnek.

Hétvégi programjaink egy részét 2020. őszére tervezzük megrendezni. 

A WKK csapata jelenleg belső munkákat végez 8.00 és 16.00 óra között,
az e-mailekre, telefonokra igyekszünk válaszolni.


Minden további változásról olvashatnak a honlapon és a facebook oldalunkon.