Olvasósarok

A zeneszerzők is voltak gyerekek (archiválva 2017.02.22.)


A zeneszerzők is voltak gyerekek! - rendhagyó zeneórák voltak a Wekerlei Kultúrházban
Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA) fél millió forint támogatást kapott a Magyar Művészeti Akadémia által meghirdetett 2014. évi pályázaton. Az elnyert pályázat célja az ifjúság zenei nevelése, erre irányuló programsorozat szervezése.
A Wekerlei Kultúrházban működő alapítvány első körben "Rajzolj hangot!" címmel rajzpályázatot hirdetett meg a kispesti általános iskolák 2., 3. és 4. osztályai számára. Olyan komplex művészeti programot kívántunk életre hívni, amely a zenei és vizuális nevelést egyaránt felhasználja, és érzékenyít egy új típusú befogadásra.
A rajzpályázaton a feladat már átélt zenei élmények képi megjelenítése volt. Felhívásunkra hat iskola 28 műve érkezett, amelyek 2014 őszén kiállítottunk Wekerlei Kultúrház lépcsőház galériájában. Igazi kihívást jelentett kiválasztani azon legjobbakat, akik részt vehettek a komolyzenei sorozat előadásain.
Fődíjasunk a Kispesti Kós Károly Általános Iskola 2/a osztálya lett, az ő jutalmuk az volt, hogy mindkét típusú zenei előadásra meghívást kaptak. A rajzpályázatra beérkezett alkotások alapján négy kerületi iskolából (Kós, Pannónia, Vass, Hungária) hat osztály vehetett részt a pályázati forrásból finanszírozott rendhagyó zeneórákon, melyekre 2014. novemberben és decemberben került sor a Wekerlei Kultúrházban.
 „A zeneszerzők is voltak gyerekek” címmel megrendezésre kerülő rendhagyó zeneórákon az előadóművészek olyan gyermekekről szóló klasszikus zenei műveket mutattak be, melyekhez a gyerekek koruknál fogva kötődnek. A közreműködők között olyan jeles, helyi művészek szerepelnek, mint Laczó Zoltán Vince zeneszerző, a Magyar Katolikus Rádió zenei szerkesztője, Zentai Károly és Bijzák Dóra zongoraművészek (Duo Klavi Art együttes) és a Pentaerophonia Fúvósötös.
Az összeállított repertoáron keresztül a zeneszerzők gyermeki lelkületét is felfedezhették a fiatalok. A rendhagyó zenei foglalkozásokon a művek keletkezéséről és tartalmáról, érdekességeiről szóló színes magyarázatok mellett beszélgetések és játékos elemek tarkítottá az előadásokat.  
A művészek a mesékkel, életrajzi elemekkel, anekdotákkal, ugyanakkor részletes ismeretterjesztéssel átszőtt előadásokban, történetről történetre lépve tették elfogathatóvá és szerethetővé a komolyzenét és annak alkotóit. Az előadásban felbukkanó művek – Ravel: Lúdanyó meséi című sorozata, Bizet: Gyermekjátékok című sorozata, Egressy Béni művei, és Mozart gyermekkori szerzeményei – mind egy-egy kis darabot adtak hozzá ahhoz az egészhez, ami a művészek és ifjú hallgatóságuk egymásra nyitását segítette.
A mai gyerekek időtlen kalandozásba keveredtek a régmúlt zenéivel.  Az átlényegülés csúcspontja az volt, amikor szabadjára engedhették érzelmeiket, és fekve, ülve, állva, ugrálva, táncolva fejezhették ki a zene bennük életre hívott hangulatát, hatását.  
Az alapítvány a rendhagyó zeneóra koncertsorozat folytatását 2015-re is tervezi, remélve, hogy ezzel hozzájárul a zeneszerető és zeneértő közönség felnövekedéséhez és a komolyzene megszerettetéséhez, megértéséhez.

 

Kapcsolódó galéria (MMA Rendhagyó zeneórák ):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (MMA Rendhagyó zeneórák 2014.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: zene, rendhagyó, óra, művészet
2015.02.19.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

AZ ALKOTÓ MUZSIKUSOK TÁRSASÁGÁNAK KONCERTJE (archiválva 2015.05.10.)

Kamarazenei koncert irodalommal.
részletek...