Olvasósarok

Magvas nap (archiválva 2017.02.22.)


Magvas nap a Wekerlei Kultúrházban

Március első napos szombat délutánján, március 7-én tartottuk meg a tavaszi Zöld szombatot a Wekerlei Kultúrházban. A kora tavaszi esemény fő programja immáron harmadik alkalommal a magbörze, palántavásár és cserebere volt. 

A magbörzére eljöttek a kispesti közösségi kertek, a Zengőkert és az Első Kispesti Közösségi Kert, ahonnan palánták és vetőmagok érkeztek. Képviseltette magát a Wekerlei Kertbarát Kör és a Kispesti Kertbarát Klub, valamint a Magyarország Legszebb Konyhakertjei program kispesti szervezete. A magbörzén Lechner Judit gyógynövényszakértő jóvoltából egy-egy hasznos tanács kíséretében gyógynövényekhez és fűszernövényekhez is hozzájuthattak az érdeklődők.

Amíg az emeleti nagyteremben a palánták, magok és a tapasztalatok gazdát cseréltek, addig a földszinti termekben is hasznosan tölthették idejüket az ide látogatók. A talajtípusokról, a természetes és mesterséges termesztő közegekről Helfné Szabó Zsuzsa beszélt a Zöld-Tanya szervezet képviseletében. A gyümölcsök értékeiről, táplálkozásban betöltött szerepükről Dr. Barna Tamástól hallhattak előadást, aki a Barna és Fiai faiskolától érkezett a rendezvényre. A kertben fiatal, ellenálló facsemetéket is vásárolhattak a látogatók.

Akinek  a kézműveskedéshez támadt kedve, az Szelesné Kása Ilona nép iparművész festőműhelyében próbálhatta ki azt, hogyan lehet természetes, növényekből kivont anyagokkal festeni. 
A gyerekek sem maradtak tétlenül, elkészítették saját kiscserepüket, megtöltötték földdel, és magokat ültettek bele. 
Aki megéhezett vagy megszomjazott, azt az előtérben házi sörök és Panelpék jóvoltából ízletes, különleges szendvicsek és teák várták.

A rendezvényen 15 órakor nyílt meg Pleszkán Orsi mesefestő kiállítása. A nagyméretű, színes, harmóniát sugárzó és rendkívül kidolgozott meseképek mellett az alkotó elhozta mesésen megfestett tárgyait is. A megnyitón Gombos Franciska, az Erkel Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulója énekelt népdalokat. A kiállítás március 23-ig tekinthető meg a kultúrház nyitva tartási idejében.

Az idei magvas napról senki sem tért haza üres kézzel. Volt, aki palántát, magokat vagy facsemetét szerzett be, sokan hasznos információkat kaptak, de egy hangulatos közösségi programon eltöltött kellemes pár órával mindenképpen gazdagabb lett, aki eljött a tavaszi Zöld szombatra. 

A rendezvény az Átalakuló Wekerle csoport és a Wekerlei Kultúrház közösen szervezésében valósult meg. 

Kapcsolódó galéria (Zöld szombat-Magbörze):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: zöld, közösségi, kertészkedés, bio
2015.03.09.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

WEKERLEI KERTBARÁT KÖR

WEKKER. Ökológiai szemléletű kertész közösség találkozóhelye.
részletek...

Kedves Látogatóink!

A kultúrház október 22-én és 23-án zárva lesz.