Zöld Kispestért díjat kapott a Wekerlei Kultúrház

Zöld Kispestért díjat kapott a Wekerlei Kultúrház

Zöld Kispestért díjat kaptak a környezetszépítők

Nyolcadik alkalommal adták át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat a Föld napján rendezett szerdai ünnepségen a KMO Művelődési Házban. Azok kapják meg az emlékplakettet és oklevelet, akik önkéntes tevékenységükkel aktív részt vállalnak közvetlen környezetük szépítésében, a természeti értékek és a zöldfelületek védelmében, illetve kezdeményezésükkel, programjaikkal a környezettudatos nevelést segítik Kispesten. 2008 óta jutalmazza meg a díjjal a környezetszépítőket az önkormányzat.

Amikor a díj megalapítása mellett döntöttünk, az volt a célunk, hogy ne csupán az önkormányzat tegyen a zöldebb, rendezettebb kerületért, hanem a kispestieket is próbáljuk meg ösztönözni, dolgozzunk együtt a városrészért – mondta el köszöntőjében Gajda Péter. Kispest polgármestere hangsúlyozta, az elmúlt évek bizonyították, hogy népszerű és sikeres a program. A közös munka eredményeként közterületek, terek, parkok váltak szebbé és újultak meg, gyerekek és idősek is magukénak érzik a zöldgondolatot – fogalmazott Gajda Péter.

A polgármester Vinczek György alpolgármesterrel és Bogó Józsefnével, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével együtt adta át a díjakat öt magánszemélynek, valamint egy-egy társasház, civil közösség és intézmény képviselőjének.

Zöld Kispestért polgármesteri díjat vehetett át:
- Nagy Mária, aki az Első-Kis-Pesti Kert aktív tagjaként részt vállal a többi kert szakmai támogatásában, kerületi, fővárosi, országos és nemzetközi rendezvényeken népszerűsíti a közösségi kertészkedést. Kidolgozott egy szabadtéri, biológiaoktatáshoz kapcsolódó programot, melynek segítségével különböző korosztályú gyerekeket ismeretet meg a környezetvédelem és a kertészkedés alapvető kérdéseivel. Kertésztársaival rendszeresen fogadnak gyerekcsoportokat és fogyatékkal élő felnőtt csoportokat is a kertben.
- Süveges Krisztina, aki az Ady iskola tanítójaként komplex iskolakert-programot visz iskolában. A kertészkedés és az ezzel kapcsolatos szemléletformálás mellett ökotanterem is létrejött az iskolájukban.
- Fazekas Bertalan a társasház mögötti előkert beültetéséért, ápolásáért, és lépcsőház aulájában lévő télikert kialakításáért, fenntartásáért.
- Pál Gyuláné a ház Beszterce utcai frontja előtti közterületi zöldsáv igényes kialakításáért, gondozásáért, a virágos utcakép megteremtéséért.
- Andris György a ház Karton utcai frontja előtt, a járda két oldalán lévő közterületi zöldsáv egységes kialakításáért és gondozásáért, a szép zöld utcakép megteremtéséért.
- Bots Péterné és Pomaháziné Tuba Györgyi a  József Attila utca 90. számú ház mindkét oldali utcafrontján húzódó, nagy területű előkert beültetéséért, üde színfoltot teremteve a lakótelepi környezetben.
- A Budapest-Kispest Görögkatolikus Egyházközség a Kossuth Lajos utcai épület melletti zöldsáv esztétikus kialakításáért, példás gondozásáért.
- A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár, amely úttörő a „zöld kultúrház” kategóriában. Nem csupán az általuk létrehozott és befogadott programok tematikája, de a ház üzemeltetésének szemlélete is zöld: egyebek mellett teljes körű szelektív gyűjtés, madárbarát kert működik az intézményben. 

Forrás: http://uj.kispest.hu/hirek/4207-zold-kispestert-dijat-kaptak-a-kornyezetszepitok

Címkék: zöld, kitüntetés, kispest
Kapcsolódó albumok
Madárbarát kert
Madárbarát kert