Olvasósarok

A WKK és a Richter idei környezetvédelmi versenye (archiválva 2016.02.24.)


Elindult a WKK idei környezetvédelmi versenye, melyhez november végén azonos címmel madaras rendezvény is kapcsolódik. Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Wekerlei Kultúrház és a Richter Gedeon Nyrt. a már hagyományos környezetvédelmi versenyt, melyet most 8-12 éves gyerekek számára hirdettek meg. Az idei verseny középpontjában a madarak állnak.

Az előző évekkel ellentétben – amikor a verseny háromfordulós volt és a felső tagozatos diákoknak szólt – most a fiatalabb korosztály kétfordulós pályázaton mérheti össze tudását és ügyességét. Az első fordulóban a gyerekeknek olyan madarakról szóló feladatsort kellett kitölteniük, melyben a kérdések a témakörben való elmélyülésre inspiráltak. A teszt összeállításánál nem titkolt cél volt a generációk együtt tanulási lehetőségének megteremtése, mely alkalmat kínált a gyerekek és az őket támogató szülők vagy pedagógusok számára közös kutatásra, felfedezésre és beszélgetésre.
A pályázatot a szervezők nagy örömére kiemelt érdeklődés kísérte: a kerület minden iskolájából, sőt a szomszédos kerületekből is küldtek be kitöltött tesztsorokat. Az október eleji leadási határidőig - várakozáson felül sok pályázó - összesen 179 gyermek oldotta meg sikeresen a madaras kérdéssort. A legtöbb pályázati anyagot a Kispesti Bolyai János Általános Iskola diákjai küldték be, ahonnan 67 gyermek indult, de sokan versenybe szálltak a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskolából és a Kispesti Kós Károly Általános Iskolából is.

Az indulók legnagyobb része a lelkes kutatómunka eredményeképpen többnyire megtalálta a helyes válaszokat, a versenyzők többsége a maximális 15 pontból elérte a 10 pontot.

A verseny második fordulójában kézügyességre és kreativitásra lesz szükség: madáretetőt kell készítenie a vállalkozó szellemű "környezetvédőknek". Az alkotásokat két kategóriában nevezhetik: természetes vagy újrahasznosított anyagból készült kategóriában. Az elkészült művek november eleji értékelésénél a praktikum mellett az esztétikai szempontokat, a kreativitást, az anyagfelhasználást is figyelembe veszi majd a zsűri. Az etetőket Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Ékes Gábor, a bizottság alelnöke, Telegdi Ágnes író, természetfotós és a Richter Gyógyszercég képviseletében Otrok Györgyné fogja elbírálni. A verseny végeredménye a pályázók két fordulóban elért eredményének összesítéséből alakul ki. 
Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra november 21-én, szombaton délután, a 15.30-19.00-ig tartó Madárlesen című rendezvényen kerül sor, ahol a legjobban sikerült madáretetőket meg is tekinthetik majd az érdeklődők a kultúrházban. A Richter Gedeon gyógyszercég támogatásával a környezetvédelmi verseny nyertesei nagy értékű ajándékokat nyerhetnek: MP3-at, MP4-et rollert, társasjátékot, valamint különböző madaras témájú könyveket.

Hogy mindenki tehessen a madarakért, a novemberi programon szakember irányításával bárki készíthet madáretetőt, amit azután haza is vihet, és magokkal feltöltve kitehet a téli hidegben kedvenceinek. Az etetőkészítés mellett további izgalmas programok várják még az érdeklődőket: Telegdi Ágnes Téli madármesék címmel tart interaktív foglalkozást a gyerekeknek, valamint a Fény-Kép-Vadászok alkotócsoport madárfotóiban is gyönyörködhetünk. Az idei év madara a Búbos Banka, ezért a rendezvényen a Magyar Madártani Egyesület támogatásának köszönhetően róla is látható lesz képsorozat.
A november 21-ei rendezvényen a részvétel ingyenes.

Részletek a programról: http://wkk.kispest.hu/program/369/madarlesen

Kapcsolódó galéria (Kerületi körny. verseny 2014.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: környezetvédelem, madarak, verseny, pályázat, Kispest
2015.10.22.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

MADÁRLESEN (archiválva 2015.11.22.)

Madáretető készítés, madármesék és más madarasságok 4 éven felülieknek.
részletek...