Olvasósarok

Eltemettük a telet Wekerletelepen (archiválva 2017.02.22.)


A régi népszokást, melyet mára falvakban is csak elvétve tartanak meg, a Wekerletelepen 10 évvel ezelőtt kezdték feleleveníteni. Azóta kinőtte magát a rendezvény, sokan vándorolnak át a szomszéd kerületekből is, hogy részesei legyenek a látványos, hangulatos közösségépítő eseménynek.

Az idei, 2016-os rendezvény délután 16 órakor kezdődött a kultúrházban, ahol minden termet benépesítettek az emberek a kézművesek és a WTE önkéntes segítői által vezetett foglalkozásokon. A családok, gyerekek zajkeltő eszközöket, sípokat, csörgőket, reszelőket készítettek természetes és újrahasznosított anyagokból. Textilből készültek az ősi népi hagyomány szerinti kicsi kiszebabák, de elkészült az embernagyságnyi kiszebáb is. A népi hagyomány szerint általában menyecskének öltöztetett szalmababa az idén is nagy népszerűségnek örvendett. A gyerekek együtt tömték gyomrába a szalmát és öltöztették fel. A baba karjára tarisznyát akasztottak, amibe mindenki beletehette gondokkal telerótt papírcéduláit. Aki nem szeretett volna írni, gondolhatott is valami olyanra, amitől meg szeretne szabadulni a jövőben. Ezeket a gondolatokat a "gondűző szalagok" képviselték, melyeket vesszőből font gúzskarikákra kötözve szintén elhelyeztek a kiszebáb karján.

A több mint 300 fős tömeg 17.30-kor vonult ki a Petur utcai épület elé, ahol még többen csatlakoztak a gyülekezőkhöz. Tatai Zsolt bábszínész és más kikiáltók, dobosok vezetésével a menet elindult a Kós Károly tér felé. A télűző rigmusok kiabálása közben a részvevők nagy élvezettel használták a zajkeltő eszközöket.
A Kós Károly téren a menet körbejárt, és hangosan üdvözölte Kós Károly és Wekerle Sándor szobrait, majd a készülő máglya köré csoportosultak. Kisvártatva, este 6 óra körül fellobbant a hatalmas tűz, és máglyára hajították a kiszebabát is, bízva abban hogy gondtalan, egészséggel teli, szép tavasz közeledik.

A rendezvényen a WKK munkatársain kívül nagyszámú wekerlei önkéntes dolgozott. Köszönjük a munkájukat!

Kapcsolódó galéria (Téltemetés 2016.02.27.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: téltemetés, wekerle, wekerletelep
2016.02.29.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

TÉLTEMETÉS (archiválva 2016.02.28.)

Télűző ünnep kiszebábbal, zajkeltő eszközökkel, felvonulással és tavaszcsalogató közös énekkel.
részletek...

Kedves Látogatóink!

Jelenleg a közművelődési intézmények
KIZÁRÓLAG SZABADTÉRI ESEMÉNYEKET rendezhetnek meg.
Ezért a WKK-nak továbbra is ZÁRVA kell tartania. 

A június 29-től meghirdetett táborainkat (Cirkusz tábor I. turnus, Bűvész tábor I. turnus) kizárólag csak akkor tudjuk megrendezni, ha az intézmény megnyitására lehetőség nyílik!


A WKK csapata jelenleg belső munkákat végez 8.00 és 18.00 óra között.