Művészfesztivál ötödször

Művészfesztivál ötödször

Művészfesztivál ötödször

Ötödik születésnapját ünnepelte a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár interaktív művészeti találkozója, a Wekerlefeszt a hétvégén. A 2011-ben útnak indított, tavaly óta másfél napos fesztivál kiemelt célja: közelebb hozni a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához.

A kultúra fontosságát egy, az 1450-es években, Firenzében játszódó történettel illusztrálta megnyitójában Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, majd Kispest polgármestere köszöntötte a művészeket és a Wekerlefeszt közönségét. Arról beszélt Gajda Péter, hogy tíz éve, polgármesterré választásakor programjának fontos eleme volt, hogy a korábbinál még pezsgőbb kulturális élet legyen Kispesten. Ezért jöttek létre új kulturális színterek, programok az elmúlt években. Ilyen nagyszerű, közösséget összehozó alkalom az öt éve elindított Wekerlefeszt is. 

Szabó Mária igazgató a fesztivál történetét ismertette röviden, hangsúlyozva, hogy az évek során bővült, fejlődött a program, amely szívügye a kultúrház munkatársainak. Elmondta azt is, hogy a művészeti seregszemle kiemelt célja az is, hogy a régi szereplők mellett mindig új arcok is bemutatkozzanak, új színek gazdagítsák a programot. A megnyitón Murányi tünde Jászai Mari-díjas színművész, valamint a Kispesti Művészeti Iskola két zenetanára, Dikácz Gabriella és Gábor Erzsébet működtek közre.

A rendezvény idén is a Modernfeszttel, a kortárs művészeti ágak bemutatkozásával indult szombat délután. Harmincnyolc alkotó 68 művével megnyílt a képzőművészeti tárlat, majd egy óra közös alkotás következett Szőke Péter Jakab festővel. Két foglalkozást is tartottak délután: Szőke Anna ékszerkészítő műhelyében a „rekeszzománc” technikával, Janisch Kornéliával a kerámiakészítéssel ismerkedhettek az érdeklődők. Wekerlei Varga Géza dokumentumfilmjének vetítése elmaradt, ám műhelytitkokról is szó esett a rendező és a film főszereplője, Thomai Ioannidou üvegművész közötti beszélgetés során. Film és zörej címmel Chris Allan Foley artist (zörejező művész), sound designer tartott előadást hangeffektek gyártásáról egy amerikai filmben. A képzőművészet és a blues kapcsolatáról szólt Gabriel Gier zenész, esztéta előadása zenével és képekkel. Az első napot a jazz és a komolyzene izgalmas találkozása zárta: Bíbor köd címmel Csonka Gábor hegedűművész és Németh Attila gitárművész adott koncertet.

A vasárnap délelőtti Gyerekfeszt népzenével kezdődött: Gombai Tamás prímás és barátai, Turi András és Kerékgyártó Gergely népzenészek, valamint növendékei szórakoztatták a gyerekeket. Mit látunk? címmel Juhos-Kiss Csaba, az Erkel iskola  diákja tartott tárlatvezetést gyerekszemmel, gyerekszájjal gyerekeknek. Délben Vitéz László vándorúton címmel a Tatay Színház bábelőadását láthatták a kicsik, majd a színfalak mögé is bepillanthattak Tatai Zsolt és Tatai Veronika színművészek segítségével. A Művészjátszókban óriás társasjáték, valamint játékos feladatok várták a gyerekeket.

A délutáni Klasszikfeszt szalonjában fellépett a Cselló quartet (Dikácz Gabriella és tanítványai: Ambrózy Bálint, Ékes Adél és Kurunczi József), a Duo Klavi-Art (Bizják Dóra és Zentai Károly zongora), a Triola fúvósegyüttes (Székely Péter – klarinét, Sáska Gábor – fagott, Pintér Kata – oboa és Tódy Ilona – csembaló), valamint Laczó Brigitta – zongora, Luty Johanna – zongora, Molnár Orsolya – mélyhegedű, Préda László – trombita, Ruda Borbála – hegedű, Sipos Katalin – hegedű. Irodalmi közreműködők voltak: Juhász Magda költő, Juhos-Kiss János költő, Zámbori Soma színművész, bikafalvi Máthé László író, Lukácsy Tibor könyvműves, a szalonmester Mészáros Zsolt drámapedagógus volt.

Félúton – nőkről nem csak nőknek címmel Galai Mária verseit mutatta be zenével a szerző, Rácz Cecília, Tóth Irén és Talán Miklós. A magyar zongora címmel filmvetítést és beszélgetést rendeztek Kovács Balázs cimbalomkészítő mesterrel, majd bikafalvi Máthé László író humoros és szerelmes témájú könyveinek bemutatása következett. A Wekerlefesztet Csurkulya József – cimbalom és Eichinger Tibor – gitár koncertje zárta a hagyományos népzene, a jazz és a kortárs zene találkozásának jegyében.

A képzőművészeti tárlaton kiállító művészek: Árvay Zolta, Bereczky Ildikó, Cakó Ferenc, Csekei Tóth Eszter, Cserny Timi Pookah, Freisinger Balázs, Frida Lucia, Haraszty Zsófia, Haraszty István, Herman Levente, Hernádi Paula, Homoki Anikó, Horváth Tamás, Janisch Kornélia, Katona Áron Sándor, Kristóf Lajos, Lach Sándor, Lukácsy Tibor, Mazalin Natália, Mészáros Gábor, Molnár Kriszta, Nyitrai Ferenc, Pál Csaba, Perei Gabriella, Pleszkán Orsolya, Skoda Éva, Soltész Melinda, Szőke Anna, Szőke Péter Jakab, Tényi Sarolta, Thomai Ioannidou, Tihanyi Viktor, T. Szilágyi Ágnes, Udvari Hajnalka, Urmai Ungurán László, Vojnits Attila, Wekerlei Varga Géza, Zsombor Ede

A  Wekerlefeszt támogatói: Kispest Önkormányzata,  Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA), a másik bolt, Éléskamra Reform és Bio Étterem, Koller Bácsi Cukrászdája, Vadász Cukrászda, Vetrece Kávéház, Wekerle Étterem, Wekerlei Kávézó. 

Forrás:  https://uj.kispest.hu/hirek/5262-muveszfesztival-otodszor

Címkék: wekerlefeszt