VIII. WekerleFeszt volt a WKK-ban

VIII. WekerleFeszt volt a WKK-ban

A kispest.hu cikke
2019. 04. 14.

Wekerlefeszt: fókuszban a zene

Az idei Wekerlefeszt a zenét állította a középpontba. A Wekerlei Kultúrház már 8. alkalommal rendezte meg az összművészeti fesztivált szombaton.

Utalva a fesztivál egyik programjának címére „Útkeresések, új utak a művészetben”, Kispest polgármestere úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy 2006-ban Kispesten is hasonló útkeresés indult el a kultúra területén: Burány Sándor országgyűlési képviselő segítségével állami és kerületi támogatással újult meg a KMO Művelődési Ház, majd 2010-ben itt, az intézményben történt óriási előrelépés: európai uniós forrás segítségével gyermekházból kultúrházzá lett az épület. Ha mi magunk nem tudunk finanszírozni egy nagyobb léptékű fejlesztést, Európából érkezhet támogatás – tette hozzá Gajda Péter. A polgármester arról is beszélt, hogy a kultúra sokszínűségét hirdetve új kulturális színterek is alakultak Kispesten, amelyeken a kispestiek és a művészek is találkozhatnak, ezek egyik legkiválóbbika a már 8. alkalommal megrendezett Wekerlefeszt. Gajda Péter külön megköszönte a kultúrház munkatársainak misszióját és a művészek közreműködését.

Burány Sándor országgyűlési képviselő azt mondta, jót tesz egy városrésznek, ha büszke hagyományaira, és az újat beépíti a jelenbe, Wekerletelep mindig élen járt abban, hogy a hagyományok mellett a jelen értékeit is bemutassa. A honatya köszönetet mondott mindazoknak, akik, mint fogalmazott, „szebbé teszik jelenünket”.

A Wekerlefeszt megnyitójának is számító képzőművészeti tárlatot Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense ajánlotta a vendégek figyelmébe. Közösségről, közösségteremtésről és összművészetről beszélt. Mint mondta a kiállítás nem különül el egy steril térben, hanem része a kultúrháznak. Különböző generációk, különböző felkészültséggel érkező alkotók összművészete, amely része az életünknek. A Wekerlei Galérián kiállító képzőművészek: Bereczky Ildikó, Boros Mátyás, Cakó Ferenc, Duffek Tivadar, Getto Márton, Haraszthy István, Haraszthy Zsófia, Homoki Anikó, Horváth Tamás, Janisch Kornélia, Katona Áron Sándor, Kuizs Lilla, Kristóf Lajos, Lach Sándor, Mazalin Natália, Mészáros Gábor, Németh Róbert, Pál Csaba, Raj Csaba, Ruttkay Sándor, Ruzicska Tünde, Skoda Éva, Soltész Melinda, Szőke Anna, Szőke Péter Jakab, Takács Szilvia, Tényi Sarolta, Thomai Ioannidou, Udvari Hajnalka, Urmai László, Varga László, Végh Lajos, Városi Gabriella, Zálogh Sándor. A megnyitón Bándi Gergely gitárművész és Tatai Veronika bábszínész, mesemondó működött közre.

A folytatásban a Rattlefish Project (Ongjerth Dávid – gitár, dobro gitár, mandolin, ének és Sain Mátyás – szájharmonika) adott teraszkoncert a blues jegyében. A zenét kerekasztal-beszélgetés követte Útkeresések, új utak a művészetben címmell Pál Csaba Munkácsy-díjas képzőművész, Pápay György irodalmi szerkesztő, Csonka Gábor hegedűművész és Hemrik László, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztálya vezetőjének közreműködésével.

A késő délután és az este teljesen a zenéről szólt. Modern trendek klasszikus alapokon címmel ifj. Mohácsi Vilmos (nagybőgő), Váradi Gyula (hegedű) és Óberfrank-Kuti István (hegedű) muzsikált. Ezt követően „Jazz és mások” címmel Bede Fanni Anna (fuvola) és Lakatos Benjamin (zongora) adott koncertet. Az esti koncert előtt egy izgalmas workshop várta az érdeklődőket: a zenetanár, zenetörténész, zenész, DJ Zoohacker (Palásti Kovács Zoltán) hangszeres prezentációt tartott az elektronikus zene és az akusztikus hangszerek találkozásáról (doromb, tilinkó, futujara és a szintetizátor). A 8. Wekerlefesztet a kortárs zenét játszó Contempo (Pozsár Eszter – fuvolák, szaxofon, Eichinger Tibor – gitár, Csurkulya József – cimbalom) lemezbemutató koncertje zárta.

A Wekerlefeszt idén egynapos kulturális ünnep lett, amely most a zenére koncentrált – tudtuk meg Szabó Mária igazgatótól, aki elmondta, a népszerű művészeti műhelylátogatások ezúttal azért maradtak el, mert véges azoknak a műhelyeknek a száma, amelyekbe programot lehet szervezni. Elmondta, új művészeket is „felfedeztek”, jövőre velük kibővülve folytathatják a fesztiválprogramot. 

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/8268-wekerlefeszt-fokuszban-a-zene

Kapcsolódó albumok
Wekerlefeszt 2019.
Wekerlefeszt 2019.