Program

WEKERLEI ZSEBSZÍNHÁZ: Betlehemi jászol (archiválva 2017.12.17.)


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2017. 12. 16., szombat 10:30 - 11:30

Karácsonyi népi játék bábokkal az Ördögszekér Kompánia előadásában.

December 16., szombat 10.30-11.30
3-12 éveseknek ajánlott.

Eredeti gyűjtések alapján készült betlehemes játék. Bábtáncoltatás, szálláskeresés, turka-játék, három király járás tradíciók színpadra állításával.

A Betlehemezés az egyik legismertebb magyar népszokás, mely nem csak a falvakra volt jellemző. Országszerte ismerték, szerették, és még a fővárosban is „járták”. Jézus Krisztus születését meséli el egyszerűen, érthetően, bábos, színjátékos módon, néhol sok sok humorral örvendeztetve meg a házigazdát. A hagyomány szerint hárman, négyen összeállva jártak házról házra és kántálták el a szent karácsony éj csodás történetét. Nyakukban vagy kezükben a saját készítésű „Betlehemmel” mely Jézus születésének helyét, a jászolt ábrázolta, benne a szent családdal. A történet elmesélése után arra buzdítván a házigazdákat, hogy legyenek könyörületesek és adakozzanak jókedvvel kolbászt, szalonnát, friss kalácsot, mert itt az öröm ideje, hiszen „Megszületett a Jézus Krisztus”

Az Ördögszekér kompánia előadásában eredeti gyűjtések alapján készült betlehemes játékot láthatunk, melynek része a bábtáncoltatás, szálláskeresés, és a Turka-játék azaz a kecskealakoskodó játék, mely Erdélyből illetve a nagyalföldről származik. Szemünk előtt elevenedik meg a három király járás, a régi betlehemezés szokása, melynek hagyományát ezzel, a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló bábelőadással igyekszünk felidézni.

Tervezte, készítette: Grosschmid Erik
Zenéjét összeállította: Rozs Tamás
Rendezte: Varga Orsolya

Belépő: 1 300 Ft/fő      Jegyek elővételben is kaphatóak!Címkék: bábszínház, wekerlei, zsebszínház