Program

Gondolatok a locsolkodásról


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2020. 04. 08., szerda 08:00 - 20:00

Az ibolyákról – avagy mi fán terem a húsvéti locsolkodás?

Ahogy mondani szokás, a természet teszi a maga dolgát, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, ibolyáktól illatos a környék, és erről eszünkbe jut a locsolkodás, és nem csupán a vers miatt.

Bár sokan nem szeretik a locsolkodás szokását, és idén valószínűleg nem is leszünk túllocsolva, mégis feltesszük a kérdést, hogy miért is lehet ez szép szokás. 
A mögöttes tartalom szerint meglocsolva lenni annyit tesz, hogy van olyan férfi, aki számára fontos (kortól és viszonyunktól függetlenül), hogy a hölgy üde és szép legyen, a természettel együtt kiviruljon, hogy gyönyörködhessenek benne. Régen nagy szégyen volt, ha valakit nem locsoltak meg.
Ugyan a locsolkodást eredeti magyar népszokásként tartjuk számon, és nyugatabbra élő barátaink erősen el szoktak csodálkozni, ha a húsvéti locsolkodásról mesélünk, mégis tudnunk kell, hogy Csehországban, Ukrajnában, Szlovákiában, Lengyelországban is elterjedt ez a szokás. 
A Húsvét hétfői locsolkodás ősidőkre nyúlik vissza, összefüggésbe hozható a termékenységkultusszal, de a legenda szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni, és vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák. 
A locsolkodásért járó piros tojás is szimbolikus értelmű. A szerelem, az újjászületés jele, sőt a menstruációs vért is jelképezi – mint a női termékenység jelét.

És milyen összefüggés van az ibolya és a locsolkodás között? A Húsvét környékén nyíló illatos virág kézenfekvő volt a locsolóvíz elkészítéséhez, bár a falvakban vödör vízzel öntözték a lányokat, ezért is nevezték vízbevető, vízbehányó hétfőnek a Húsvét hétfőt.

Íme egy régi locsolóvíz recept:
Szedj és moss meg egy jó maréknyi ibolyavirágot, amiből 3 kanállal tegyél 150 ml vízbe, majd hagyd állni a hűtőben. Miután leszűrted, már kész is az illatos víz, amit kis alkohol, illetve hűtőben tartással több hétig is használhatsz (hűtés nélkül 3 napig). 

Végül álljon itt néhány ibolyás locsolkodó vers:

Kerek erdőn jártam
Kék ibolyát láttam.
El akart hervadni
Meg szabad-e locsolni?

Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág,
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen az ég harmatával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással!

Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára,
Csepegjél, rózsavíz erre a kislányra.
Rózsavíztől, majd meglátod, szép és ügyes leszel,
Ugye, kislány, a zsebembe piros tojást teszel?Címkék:

Kedves Látogatóink!

Jelenleg a közművelődési intézmények KIZÁRÓLAG SZABADTÉRI ESEMÉNYEKET rendezhetnek meg (szabadtéri rendezvényekről szóló 241/2020-as kormányrendelet).
Ezért a WKK-nak továbbra is ZÁRVA kell tartania. 

A június 29-től meghirdetett táborainkat (Cirkusz tábor I. turnus, Bűvész tábor I. turnus) kizárólag csak akkor tudjuk megrendezni, ha az intézmény megnyitására lehetőség nyílik!

A hétköznapi tanfolyamok szünetelnek.

Hétvégi programjaink egy részét 2020. őszére tervezzük megrendezni. 

A WKK csapata jelenleg belső munkákat végez 8.00 és 16.00 óra között,
az e-mailekre, telefonokra igyekszünk válaszolni.


Minden további változásról olvashatnak a honlapon és a facebook oldalunkon.