Duo Klavi-Art

Duo Klavi-Art

A Duo Klavi-Art négykezes művészeti formáció zongoristáit, Bizják Dórát és párját, Zentai Károlyt kultúrházunkban több alkalommal is köszönthettük. Tavalyi, „A zeneszerzők is voltak gyerekek” című nyertes pályázatunk rendhagyó zeneóráinak keretében nagy sikerrel vezették be a legkisebbeket is a klasszikus zene világába. 

Dóra már gyerekkorában közel került a zenéhez, hiszen édesanyja is zongoratanárként dolgozott, Károly pedig már fiatalon tanult Pécsen zeneismeretet. Mindketten Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián végeztek. Közös munkájuk Gulyás Márta osztályában indult, ahol a négykezes, kétzongorás darabokat sajátították el. 1997-től az Illinois State University-n folytatott tanulmányaik végén átvették mesterdiplomájukat. 2000-ben a II. Nemzetközi „Silvio Omizzolo” Négykezes Zongoraverseny első díját hozták el. Duóban és szólistakén is felléptek, valamint neves karmesterekkel is együtt dolgoztak. 

Rendszeresen adnak koncertet a hazai közönségnek. Hallhattuk őket többek között a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, a Magyar Rádió Énekkarával, de adtak már műsort a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és a Zempléni Fesztiválon is. Duóként számos meghívásnak tettek eleget. Jártak Ausztriába, Németországban, Spanyolországba, Olaszországban és az Egyesült Államokban is. Tudásukat, tapasztalataikat és a zene szeretetét a Liszt Ferenc Egyetemen és a Nemzeti Filharmonikusok Énekkaránál korrepetitorként adják át, s ugyanitt zongorakísérői munkát vállalnak. 

A házaspártól a gyerekek világa sem áll távol - amellett, hogy két fiú szülei -, több éve foglalkoznak rendhagyó zeneórák vezetésével a felnövekvő generáció számára, hogy elbontsák azt a falat, amely a komoly zenét távol tartja a nyitott lelkű ifjú közönségtől.

Pál Csabának, kerületünk híres festőjének munkásságát a napokban Munkácsy-díjjal jutalmazták! A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakának elvégzését követően az Iparművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait alkalmazott grafika-tipográfia szakon. A képzések során mestere, Maurer Dóra egyengette útját, ihlette művészetét. Sorra születtek egyedi, rá jellemzően felismerhető különleges alkotásai. 

Sokrétű érdeklődéséből adódóan a különböző területeken végzett kutatómunkája, több műfajban is testet öltött. Rajongói akár festőként, akár grafikusként, rendezőként vagy teoretikusként is megismerhetik. Ennek köszönhetően munkáiban mindenki megtalálhatja azt a feloldódást vagy éppen inspirációt, amire szüksége van. Installációihoz fát, műanyagot, de akár egy-egy hétköznapi tárgyat is felhasznál. A művészet és a tudomány kapcsolatának érzékelését egyedi módon hozza összhangba a letisztult formák és színek ábrázolásával. 

Műveivel szélesebb körben is találkozhat a közönség; a miskolci, kecskeméti, győri, vagy akár szombathelyi ismert közgyűjteményekben, csak úgy, mint az egyéni kiállításain. Tárlatai egy-egy téma köré csoportosulnak, melyeket különböző nevekkel jellemez; Fluidum, Funktoro, Rezgőkörök, Leképezés, Kvart, Kvint stb. Különleges hangulatú grafikáival többek között az Élet és Irodalom, az Új Művészet vagy akár a Balkon egy-egy számában is találkozhatunk. 

Munkásságát nem csak tisztelik és szeretik, de széles körben is elismerik. Erről tanúskodnak a sorra elnyert díjak és ösztöndíjak. A teljesség igénye nélkül említjük meg az 1999-es Derkovics Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat, a 2002-es XXI. Országos Miskolci Grafikai Biennálét, a 2005-ös római Magyar Akadémia Ösztöndíját, a 2010-es Mail Art Nívódíjat, valamint a legfrissebb, az idén kiosztott Munkácsy Mihály-díjat, melyhez ezúton is gratulálunk! 

A IV. Wekerlefeszt Művészeti Találkozó vasárnap délutánján, a KLASSZIKfeszten, a Wekerlei Kultúrházban a Duo Klavi-Art előadásban is gyönyörködhetünk. Időpont: április 19., vasárnap 16.00-21.00 Részletes program: http://wkk.kispest.hu/program/312/wekerlefeszt-muveszeti-talalkozo

 

Címkék: énekművészet, wekerlefeszt, zongora, művészet