Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág Kórus

Kispesti Vegyeskar Gyöngyvirág Kórus

A sokak által nagyon szeretett, s nemrég elhunyt, id. Somorjai József zenepedagógus pályafutása során a zene szeretetét már a gyermekek szívébe elültette. Az Ady Endre Általános Iskolában életre hívta a Kicsinyek Kórusát, majd 1970-ben tizenhét szép hangú kislánnyal megszületett a Gyöngyvirág Kamarakórus. Az énekkar élére fia, ifjabb Somorjai József állt.
 

1985-től nem csak a lányok, hanem a kórus életében is beléptek a férfiak. Ekkor kapta új nevét is és lett Kispesti Vegyeskar. Zeneszerző karvezetőjük közel harminc évig dolgozott a csoporttal, melynek repertoárjában saját kórusműveit is megszólaltathatta. 2000 óta Borhy Csilla a kórus művészeti vezetője kíséri őket útjukon. Az énekkar otthona a Kispesti Munkásotthon, mely hetente biztosít helyet a szépen csengő hangok összecsiszolására. A tagokat sokszínű kapcsolat fűzi egybe. Énekelnek itt szülők gyermekeikkel, testvérek, házaspárok, barátok, ismerősök egyaránt.  
 
A hagyományos darabok mellett mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az ismert dalokat igényes módon az eredeti hangzásban szólaltassák meg. A dalkör különlegessége változatosságukban, sokszínűségükben rejlik. Az egyházi énekek, a gregorián mellett a jazz dallamai és a kortárs zeneszerzők művei is időről időre felcsendülnek előadásaikban. Hazai és külföldi fellépésükkel számos díjat vehettek át. Az együttes első helyezést ért el 1991-ben a Musica Sacra egyházzenei kórusversenyen, ahol Arany minősítést szereztek, valamint elnyerte a Fővárosi Önkormányzat különdíját is. A kórus - sokoldalúságát bizonyítva - 1993-ban Arany minősítést szerzett a budapesti Nemzetközi Kórusversenyen jazz kategóriában. 2004-ben pedig Hangverseny Kórus rangra emelték őket. Kiemelkedő szakmai teljesítményéért 2004-ben és 2010-ben Hangversenykórus, a Keszthelyi Dalünnep kórusfesztiválon 2013-ban pedig – a KÓTA új minősítésének megfelelő - Fesztiválkórus minősítést szerzett.
Otthonosan mozognak a színpadi művek hangzásvilágban is. Szerepeltek a Miss Saigon és a Dorian Gray musical kórusanyagának CD felvételén, de felléptek a Pesti Vigadóban is. Műveiket rendszeresen hallhattuk a Magyar Rádió Kóruspódium című műsorán.

A IV. Wekerlefeszt Művészeti Találkozó vasárnap délutánján, a KLASSZIKfeszten a kórust is meghallgathatják a Wekerlei Kultúrházban. Időpont: április 19., vasárnap. Részletes program: http://wkk.kispest.hu/program/312/wekerlefeszt-muveszeti-talalkozo

 

Címkék: kórus, kórusművészet, énekművészet, wekerlefeszt