Somogyvári Rudolf dokumentumfilmes

Somogyvári Rudolf dokumentumfilmes

Somogyvári Rudolg korábban pedagógusként a katedráról adta át tudását a fiataloknak, mára filmjein keresztül tanít másképp látni a világot. Filmes pályafutása elején az amatőr filmfesztiválokat a közösségi televíziózás követte. Mára „Wekerle krónikása” néven ismert kerületünkben, hiszen rendszeresen dokumentálja a telep történetét, valamint barátaival önkéntesként a Wekerletelepi Televíziót is működteti. 

A ’80-as években amatőrként nyert betekintést a filmkészítés kulisszatitkaiba. 1980-ban részt vett az első magyar iskolai gyermekstúdió létrehozásában. Rá kilenc évre megalapította a Videózó Diákok Országos Egyesületét. A 90-es években, Erdélyben forgatott filmjeit a DunaTv-ben mutatták be először. Az ELTE TTK Videokommunikációs Szakának elvégzésekor diplomafilmjét Csáji Attila festőművészről készítette. Mióta létrehozta saját filmstúdióját, rendezőkét, operatőrként és producerként is tevékenykedik. Dokumentumfilmesként bejárta a világot. Forgatott számos európai országban, de eljutott Amerikába, Afrikába és járt Kínában is. Kül- és belföldi tapasztalatait többek között a Kínai párhuzamok; Tanuljunk Európát!, Világörökségek Magyarországon; Gőzhajó a Dunán, Baráberek stb. láthatjuk viszont. Képkockáin megelevenednek az adott kultúra sajátosságai, az emberi érzelmek, hangulatok, a valóság ábrázolása. 

A 100 éves Wekerletelep születésnapi sorozata alkalmából filmet készített a helyi lakók mindennapjairól, Telepesek Wekerlén címmel. A 2012-es évben készült el Kós Bélával közös filmje, A nagy fa árnyékában, mely Dr. Kós Károly néprajztudós életművéről szól, s melyet 2013-ban több díjat is kapott. A Wekerlén végzett lelkes, önkéntes munkájáért Somogyvári Rudolfot Tulipán-díjjal jutalmazták. 

A „Variációk hűtőszekrényre” című alkotás Freisinger Balázs ötletére született, aki néhány éve maga is a sikeres kortárs festők világába lépett. Balázs ötletére elindult a Validart-projekt, melynek lényege hogy olyan háztartási használati tárgyakat alakítanak át a művészek,, illetve emeltek művészi szintre, mely áthidaló megoldást ad arra, miként lehet művészetet csempészni a lakásba úgy, hogy az eredeti funkciót megtartva esztétikai élménnyel is gazdagodjunk. A felkérés három neves kortárs képzőművésznek szólt: Harasztÿ Istvánnak, Matzon Ákosnak és Barabás Mártonnak. A velük készült riportfilmekből született a következő dokumentumfilm, melyet a 2013-as Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle versenyfilmjei közé is beválogattak. 

A nem mindennapi film a IV. Wekerlefeszt Művészeti Találkozón, április 18-án, szombaton délután, a MODERNfeszten kerül levetítésre.
Helyszín: a Wekerlei Kultúrház. Részletes program: http://wkk.kispest.hu/program/312/wekerlefeszt-muveszeti-talalkozo
Az idei, áprilisi Wekerlefeszt Művészeti Találkozó mozzanait is Somogyvári Rudolf fogja rögzíteni kamerájával, majd a rendezvény záró akkordjaként, vasárnap este a két nap eseményeiből láthatjuk a frissen elkészült filemtűdöt.

 

Címkék: alkotás, művészet, wekerlefeszt