Gaál József festőművész, grafikusművész, szobrász

Gaál József festőművész, grafikusművész, szobrász

Gaál József sokoldalú tehetsége a művészetek széles körében megmutatkozik. Tanulmányait a ’80-as években a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán végezte. Tehetségét Kocsis Imre, Raszler Károly és Rozanits Tibor egyengette. Diplomáját a művészeti rajz, szerkesztő- és ábrázoló geometria szakon szerezte, valamint a művészettörténet szakos középiskolai tanári képesítést is megkapta. Főiskolai tanulmányait követően tudását többek között a Ferenczy István rajzkörben, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Vizuális Nevelés-, Képgrafika-, valamint a Festő Tanszékén, illetve a Zebegényi Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskolában adta át. 

Festményeit nyers színekkel ábrázolja. A különleges, megjelenítésében ijesztőek ható, groteszk ember- és állatalakokat lendületes vonásokkal, tipizált módon tárja a közönség elé. A lényeget kiemelve, a kép egyes részeinek nyomatékot adva vezeti a szemlélődőt. A torz arcokat ábrázoló maszkjai különleges technikával készülnek vasat, fát, vagy akár bőrt is felhasználva.

Önálló kiállítással ’83 óta minden évben rendszeresen jelentkezik. A teljesség igénye nélkül emelünk ki párat, a Budapesten bemutatottak közül; mint például a Növény című műve a Bercsényi 28-30. Galériában, Kollázsok a Galéria 11-ben és az Eötvös Klubban, a Fríz a Merlin Színházban, a Teremtetlenek a Stúdió 1900 Galériában, vagy az Orr a Fórum Galériában. Az évek hosszú sora alatt eljutottak alkotásai több vidéki nagyvárosba, sőt a világ számos országában is megmutatta tehetségét! Képeit láthatták már többek között Balassagyarmaton, Makón, Miskolcon, Pécsen, Győrben, Vácon vagy akár Szombathelyen is. Az Imagen del otro mundot Sevillában a ’92-es Világkiállításon tekinthette meg a közönség, míg a Monotípiákat Helsinkiben, a Magyar Intézetben, Nascente Lunat Bécsben, valamint a Totentanzot Berlinben. 

Nem csak az egyéni, de a csoportos kiállításokon is képviselteti magát. Műveit több közgyűjtemény is őrzi, köztük a Déri Múzeum Debrecenben, a Herman Ottó Múzeum Miskolcon, a Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahelyen, valamint a Paksi Képtár épp úgy, mint a Magyar Nemzeti Galéria a fővárosban. Művészi, alkotó munkásságáról díjai is tanúskodnak. 1991-ben Munkácsy-díjat kapott, de elhozta a XVI. Országos Grafikai Biennálé nagydíját is. 2007-ben a Palládium-, 2010-ben pedig a Supka Magdolna-díjat vette át. 

A IV. Wekerlefeszt Művészeti Találkozón Gaál József munkáit is megtekinthetik, a szombat délutáni megnyitó után Gaál József vajang animációs filmjének levetítésére kerül sor, majd a látogatók kérdéseket is feltehetik a művésznek. A Wekerlefeszt program részletei: http://wkk.kispest.hu/program/312/wekerlefeszt-muveszeti-talalkozo

 

 

Címkék: alkotás, művészet, wekerlefeszt