Csonka Gábor hegedűművész

Csonka Gábor hegedűművész

Csonka Gábor - Hegedűművész

Zenész családból származik, édesapja klarinétművész. 5 éves korában kezdett hegedülni Budapesten. 1986-ban felvételt nyert a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, ahol a Különleges Tehetségek Osztályában Szenthelyi Miklós növendéke lett. Felsőfokú tanulmányait szintén a Zeneakadémián folytatta Szenthelyi Miklós tanítványaként. Kamarazenét olyan kiváló tanároktól tanult mint Devich Sándor, Németh Géza, Hargitai Géza a Bartók vonósnégyes tagjai.
1996-ban szerzett művészi diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

1990-ben Szenthelyi Miklós meghívta játszani a Magyar Virtuózok Kamarazenekarba, melynek azóta is tagja.
Többek között olyan híres zenészekkel játszott együtt, mint Jean-Pierre Rampal, Alexander Rudin, Maxim Fedotov, Nigel Kennedy és Vadim Repin.

2013-ban Rajk Judit énekművésszel megalapította a Contraston együttest, mely nem egy szokványos kamaraegyüttes (ének-hegedű-brácsa-basszus klarinét). Repertoárjuk a nagy barokk szerzők: Bach, Handel, Vivaldi művein alapul, de előszeretettel játsszák kortárs szerzők alkotásait is.

Fontosnak tartja a gyermek tehetségének felismerését, fejlesztését, a kreativitást és annak fejlesztését.
2005-2013-ig a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola hegedű tanára
2013 óta a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola hegedű tanára

A klasszikus zene mellett a jazz is közel áll hozzá. A Sturcz-quartett tagjaként rendszeresen játszik Al Di Meola koncertjein. Olyan híres muzsikusokkal szerepelt együtt mint a Buena Vista Social Club és Ibrahim Ferrer, Ian Anderson a Jethro Tull énekes fuvolistája, Chris Thompson a Manfred Mann énekese, Bill Evans jazz szaxofonos, Tina Harrods és az Orszáczky Jackie Band, John Helliwell a Supertramp szaxofonosa, Mike Stern és a legendás trombitás Randy Brecker.
 

Címkék: Csonka, Gábor, hegedűművész, Wekerlefeszt, Kispest