Csurkulya-Eichinger projekt

Csurkulya-Eichinger projekt

Csurkulya – Eichinger Projekt

A Csurkulya – Eichinger Projektet Eichinger Tibor gitáros és Csurkulya József cimbalmos alakította, zenéjük egy XXI. századi kísérlet arra, hogy hogyan értelmezhető a modern jazz és kortárs zene keretein belül a hagyományos népzenei hangzás és a balkáni ritmika.

Repertoárjukban megtalálható Miles Davis, Pat Metheny, Steve Kuhn szerzeményeitől kezdve, Astor Piazzola tangóján át, saját szerzeményekig, sokféle hangzásvilág, mely mégis egységessé válik a két művész egymás zenei világát nagyon értő előadásában. Pikánssá teszi a produkciót, hogy ezúttal a cimbalom olyan közegbe kerül, ahol nem ő számít autentikus hangszernek, ahol a hagyományos elektromos gitárhangzás mellett a cimbalom hozza az új zenei ízt.
Csurkulya József:
Csurkulya József Erdélyben, Marosvásárhelyen született egy híres cimbalmos családba. Édesapja ösztönzésére hat évesen kezdett el cimbalmozni és nyolc éves korától már közreműködött a marosvásárhelyi Állami Népi Együttes előadásain. Ekkor ismerkedik meg a magyar és román népzenével. Klasszikus cimbalomoktatás hiányában, ütős szakon érettségizett a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban. Líceumi évei alatt, ütősként, nagyzenekari tapasztalatot is szerzett a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniánál. 
Budapestre áttelepülve elvégzi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerész Iskoláját cimbalomkészítő szakon. Ugyanitt később kamaraművészi és cimbalomtanári szakon szerez diplomát.
1999-től állandó tagja a magyar, balkáni és közel-keleti népzenéből táplálkozó Besh o droM zenekarnak.
Közreműködött Ferency György Emerton díjas koncertfelvételén, a Cotton Club Singerssel, a Korai Öröm egyik albumán, illetve a Dj Cadik nevével fémjelzett Membrán zenekar egyik lemezén. Repertoárjában megtalálható úgy a jazz, mint a klasszikus vagy a népzene.
Szívesen kalandozik különböző elektronikus zenei stílusok között.

Eichinger Tibor:
13 évesen kapta első gitárját, majd az 1980-as évek elején klasszikus gitárt tanult Debrecenben. Az 1980-as években alapította a Monox együttest nyíregyháziakból, akikkel fúziós zenét játszottak. Később Budapesten megismerkedett a tiszta jazzel. 1989-ben egy évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban. 1994-ben diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ekkor alapította első együttesét, melyen kívül még számos más formációban vállalt feladatot, többek között 1999-2005 között az Amorf Ördögök gitárosa volt. Egyebek közt részt vett a Krétakör társulat Nexxt előadásában, de tagja volt a Wertetics Orkestárnak és a Bop-Art Orchestrának. Filmzenét írt Szomjas György Váratlan Halál című nagyjátékfilmjéhez, de dolgozott Szőke András filmrendezővel is. Duókoncertet adott Gadó Gáborral. 2004-ben West and East címmel duólemeze jelent meg Stefan Varga jazzgitárossal. Ugyanebben az évben az ArtAmigTart nevezetű freejazz project állandó vendége lett. Aktív zenei munkássága mellett gitároktatással foglalkozik.

Címkék: Csurkulya, József, Eichniger, Tibor, jazz, világzene, Wekerlefeszt