Olvasósarok

Csurkulya-Eichinger projekt


Csurkulya – Eichinger Projekt

A Csurkulya – Eichinger Projektet Eichinger Tibor gitáros és Csurkulya József cimbalmos alakította, zenéjük egy XXI. századi kísérlet arra, hogy hogyan értelmezhető a modern jazz és kortárs zene keretein belül a hagyományos népzenei hangzás és a balkáni ritmika.

Repertoárjukban megtalálható Miles Davis, Pat Metheny, Steve Kuhn szerzeményeitől kezdve, Astor Piazzola tangóján át, saját szerzeményekig, sokféle hangzásvilág, mely mégis egységessé válik a két művész egymás zenei világát nagyon értő előadásában. Pikánssá teszi a produkciót, hogy ezúttal a cimbalom olyan közegbe kerül, ahol nem ő számít autentikus hangszernek, ahol a hagyományos elektromos gitárhangzás mellett a cimbalom hozza az új zenei ízt.
Csurkulya József:
Csurkulya József Erdélyben, Marosvásárhelyen született egy híres cimbalmos családba. Édesapja ösztönzésére hat évesen kezdett el cimbalmozni és nyolc éves korától már közreműködött a marosvásárhelyi Állami Népi Együttes előadásain. Ekkor ismerkedik meg a magyar és román népzenével. Klasszikus cimbalomoktatás hiányában, ütős szakon érettségizett a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban. Líceumi évei alatt, ütősként, nagyzenekari tapasztalatot is szerzett a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniánál. 
Budapestre áttelepülve elvégzi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerész Iskoláját cimbalomkészítő szakon. Ugyanitt később kamaraművészi és cimbalomtanári szakon szerez diplomát.
1999-től állandó tagja a magyar, balkáni és közel-keleti népzenéből táplálkozó Besh o droM zenekarnak.
Közreműködött Ferency György Emerton díjas koncertfelvételén, a Cotton Club Singerssel, a Korai Öröm egyik albumán, illetve a Dj Cadik nevével fémjelzett Membrán zenekar egyik lemezén. Repertoárjában megtalálható úgy a jazz, mint a klasszikus vagy a népzene.
Szívesen kalandozik különböző elektronikus zenei stílusok között.

Eichinger Tibor:
13 évesen kapta első gitárját, majd az 1980-as évek elején klasszikus gitárt tanult Debrecenben. Az 1980-as években alapította a Monox együttest nyíregyháziakból, akikkel fúziós zenét játszottak. Később Budapesten megismerkedett a tiszta jazzel. 1989-ben egy évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban. 1994-ben diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ekkor alapította első együttesét, melyen kívül még számos más formációban vállalt feladatot, többek között 1999-2005 között az Amorf Ördögök gitárosa volt. Egyebek közt részt vett a Krétakör társulat Nexxt előadásában, de tagja volt a Wertetics Orkestárnak és a Bop-Art Orchestrának. Filmzenét írt Szomjas György Váratlan Halál című nagyjátékfilmjéhez, de dolgozott Szőke András filmrendezővel is. Duókoncertet adott Gadó Gáborral. 2004-ben West and East címmel duólemeze jelent meg Stefan Varga jazzgitárossal. Ugyanebben az évben az ArtAmigTart nevezetű freejazz project állandó vendége lett. Aktív zenei munkássága mellett gitároktatással foglalkozik.

Kapcsolódó videók (Wekerlefeszt videók):

Kapcsolódó galéria (WEKERLEfeszt 2015 - Modernfeszt):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: Csurkulya, József, Eichniger, Tibor, jazz, világzene, Wekerlefeszt
2016.02.16.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Mi a Wekerlefeszt? (archiválva 2017.03.01.)

A Wekerlefeszt Művészeti Találkozóról, melyet a WKK 2011-ben indított el a helyi művészek bevonásával.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

V. WEKERLEfeszt MŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ (archiválva 2016.04.18.)

Interaktív találkozó a kerületi művészekkel.
részletek...

CONTEMPO lemezbemutató koncert a WekerleFeszten (archiválva 2019.04.14.)

Április 13., A WekerleFeszt esti zenei csemegéje.
részletek...