Olvasósarok

Ünnepeltük a fákat


Ünnepelték a fákat
       
Fás fontosságok címmel a madarak és fák napjához kapcsolódóan rendezett izgalmas programot a Wekerlei Kultúrház a Zöldprogram Iroda együttműködésével szombat délután.

A kerület legszebb fája című pályázat díjkiosztójával kezdődött a környezettudatosság jegyében rendezett wekerlei faünnep. Szabó Mária, a kultúrház igazgatója elmondta a megjelenteknek, hogy 11 közterületen és magántelken álló kispesti fára összesen 80 szavazat érkezett, az önkormányzat támogatásával három díjat oszt ki az intézmény. A díjakat Tóth Tibor, a Környezetvédelmi Bizottság szakértője adta át a nyerteseknek, hangsúlyozva, hogy sok szép fa teszi élhetővé a kerület. Harmadik lett a Gábor iskola udvarán lévő beoltott díszcseresznye-babarózsafa, második ugyanott egy szivarfacsemete, amelyet együtt ültettek gyerekek és pedagógusok. A „zöldversenyt” a Kispesti Zeneiskola udvarán magasodó platán nyerte (az óriást még a Móra EGYMI diák- és tanárkertészei ültették).

A délután folyamán számos érdekes program várta a látogatókat. Népszerű volt a papírmerítés Dobi Pál óvodapedagógussal, játszóház vezetővel. Voltak fás mesék gyerekeknek Szabó Ágnes tájépítésszel, közösségsegítővel, aki a város fáiról is tartott ismeretterjesztő előadást. Az Erdőmentők Alapítvány jóvoltából fás játékok vártak kicsiket és nagyokat, és a civil szervezet az erdő fáiról is mesélt a közönségnek.

A rendezvényt a Magyar Természettudományi Múzeum különleges kiállítása színesítette: a tárlatot egy hónapig láthatják a Wekerlei Kultúrház vendégei. A múzeum Fatörzs-gyűjteményének különleges „fakönyvei” a XIX. században készültek. A tanítási, rendszerezési célokat szolgáló és az erdők fontosságát bemutatni hivatott könyvekben a lapok és képek helyén préselt hajtások, termések, magok, ágmetszetek és fiatal hajtások mutatják be a fafajokat.

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/5337-unnepeltek-a-fakat

 

Kapcsolódó galéria (Fás fontosságok kiállítás):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Fás fontosságok 2016.05.07.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: fák, madarak, és, fák, napja
2016.05.09.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

FÁS FONTOSSÁGOK (archiválva 2016.07.16.)

A Madarak és fák napja alkalmából megnyíló kiállítás, melyet a Magyar Természettudományi Múzeum támogat. 2016. május 7. és június 17. között látható.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

Fás fontosságok (archiválva 2016.05.08.)

Fákról szóló délután a Madarak és fák napja alkalmából.
részletek...