Kispestért Díjban részesült Szabó Mária

Kispestért Díjban részesült Szabó Mária

Kispest Magazin
2016. június 10. péntek
Írta: Csizmadia Viola

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) kicsinyke ékszerdobozként működik a Wekerletelepen. Szabó Mária 2009 óta vezeti az intézményt, amely régen pékségként, 1980-tól úttörőházként, később gyermekházként működött. A Városünnep június 9-i ünnepi testületi ülésén az igazgató Kispestért Díjat kapott.

Ez a második igazgatói ciklusa az intézmény élén. Hogyan került a kultúrházba?

Több mint tíz éve óta dolgozom a WKK-ban, és hét éve vagyok a vezetője. Pályámat az egyetem után művelődésszervezőként kezdtem, majd a gyermekeim születése után elvégeztem egy újságírói és egy rádiós iskolát is, ezután évekig életmód magazinoknál dolgoztam újságíróként. Később a rádiós és a könyvtári munkában szereztem tapasztalatot. Több mint 20 éve élek Kispesten, így amikor visszatértem a közművelődési pályára, örömmel kezdtem a Wekerlén dolgozni.

Az utóbbi években változott az intézmény arculata...

Sok energiát, szakmai munkát fektettünk abba, hogy minél többen megismerjék a WKK-t. Amikor második ciklusomat pályáztam meg, újraolvastam a 2009-ben először írt pályázatomat, és örülök, hogy sok területen az eredeti elgondolásoknak megfelelően fejlődni tudtunk. Ilyen volt például a szervezeti felépítés, a programok bővítése és a marketing tevékenység megújítása is. Igyekeztünk egységes arculatot kialakítani, amely megjelenik másfél éve elindult új honlapunkon és plakátjainkon is. A marketing megjelenési területeket bővítettük, közösségi oldalunkon több mint 3000 követőnk van.

Ezek szerint az elmúlt időszakban bővült a WKK programkínálata is.

„Profilbővítésként” a gyerekprogramok mellett számos környezetformáló, zöld programot is bevezettünk. 2009-től elkezdtünk pályázatokat kiírni – elsősorban gyerekeknek –, és elindítottuk a különböző komplex, tematikus hétvégi programokat. Nyári táboraink száma is megnőtt, idén 16-ot bonyolítunk le, maximális létszámmal. Viszonylag kicsi intézmény vagyunk, de teljes kihasználtsággal működünk, hétköznap gyermek és felnőtt foglalkozásokkal, hétvégén főleg családi programokkal. A Wekerle–Kultúra–Közösség szlogenünkhöz hűen próbáljuk gazdag, értéket képviselő tartalommal megtölteni a házat.

Az Wekerlei Kultúrház épülete pár éve megszépült...

Európai uniós és önkormányzati forrásból 2010-ben felújították, és tetőterét beépítették. Ennek köszönhetően emeleti nagyteremmel is gazdagodtunk, ahol sok-sok mozgásos foglalkozást és családi programot tudunk megtartani. Az épület akadálymentes, sor került babakocsi bejáró kialakítására is. A kert nagy kincse az intézménynek, amelyet a felújítás után madárbarát kertté alakítottunk.

Szokták mondani, hogy az intézményvezetés teljes embert kíván...

A vezetői munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása valóban sokszor kihívást jelent. Hálás vagyok a férjemnek és a gyermekeimnek, akiktől nagyon sok támogatást kaptam és kapok a mindennapokban. A lányaim már felnőttek, a legnagyobb 26 éves, így ők már nem igénylik a napi gondoskodást. Jelenleg mindhárman Budapesttől távol tanulnak, de amikor itthon vannak, igyekszünk tartalmas családi programokat szervezni.

Ebben az ünnepi pillanatban mi az, amit legjobban szeretne a munkájában?

Talán azt, hogy hosszú távon megfelelő anyagi elismerést biztosíthassak szakmai és technikai munkatársaimnak. Bízunk benne, hogy a közeljövőben a közművelődési szakma bérrendezésére is sor kerül. Tele vannak ötletekkel, lelkesedéssel, az ő munkájuk nélkül ezt a díjat sem kaphattam volna meg.

 

Címkék: Kispestért, Díj