Felavatták az új Wekerlei Könyvtárat

Felavatták az új Wekerlei Könyvtárat

A kispest.hu cikke a Wekerlei Könyvtár megnyitójáról:

2017. január 23-tól nagyobb, közel 70 négyzetméteres, három helyiségből álló új otthonában fogadja régi és új olvasóit a Wekerlei Könyvtár a Kós Károly tér 9. szám alatt. Az ünnepélyes könyvtárnyitóra összegyűltek mindazok, akik a legtöbbet tették az elmúlt időszakban azért, hogy a könyvtár mielőbb új helyre költözhessen. A ünnepségen Halmos Kata és Kudász Ferenc muzsikált, Zombori Soma prózai művet olvasott fel a résztvevők örömére. Részt vettek az eseményen Szujkó Szilvia, Somogyi Lászlóné, Teknős Ferenc, Dódity Gabriella, Ékes Gábor és Lazányi Ferenc önkormányzati képviselők is.

Nem is ünnepelhetnénk méltóbban a magyar kultúra, Kölcsey Ferenc Himnuszának napját, mint egy könyvtáravatóval – mondta Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke, amikor köszöntő beszédében arra emlékezett, hogy gyermekkorában hányszor keresett, és talált a csínytevések, az olykor „nemszeretem” iskolai kötelezettségek elől menedéket a soproni egyetem bibliotékájában, ahol édesapja volt a könyvtáros. A könyvtár az a hely – folytatta Hiller, ahol sokak gondolatai évszázadok óta megférnek békében egymás mellett, legyenek bármily különbözőek is. A könyvtár megszűnésétől pedig elektronizált világunkban sem kell tartani, hiszen mindig lesznek olyanok, akik „könyvet akarnak fogni”. Az egymás mellett lévő könyvek látványa, a könyvtár sajátos illata, a könyvek lapozgatásának öröme pedig semmi mással nem pótolható – tette hozzá.

Régi álma teljesült most a wekerleieknek, hiszen a 7100 kötetet számláló Wekerlei Könyvtár, amely a Wekerlei Kultúrház részeként működik, alaposan kinőtte már régi otthonát, és évek óta költözésre várt – mondta Vinczek György alpolgármester, aki szerint Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház igazgatója ugyancsak sokat és kitartóan lobbizott azért, hogy ez az ingatlancsere és felújítás mielőbb lebonyolódjon. Az önkormányzat az intézmény munkáját, a több mint hatmilliós felújításon túl, a megnövekedett feladatok ellátására egy újabb könyvtárosi állás biztosításával is támogatta.

Az intézményben 2011 óta könyvtárosként dolgozó Abuné Grasselli Edit, a könyvtár vezetője, meghatódottan köszöntötte a megnyitó résztvevőit, aki közül sokan a könyvtár önkéntesei is, és így aktív részesei az intézmény napi életének. Munkájukat ez alkalommal apró emléktárgyakkal, ajándékokkal köszönte meg a könyvtárvezető és az önkormányzat. Abuné Grasselli Edit röviden arról is szólt, milyen jó, hogy 1994-ben, amikor a fiókkönyvtár megszüntetése szóba került, a wekerleiek nem hagyták könyvtárukat bezárni, és az önkormányzat segítségével, a művelődési ház részeként dolgozhattak tovább.

A korábban mostoha körülmények között működő könyvtár kicsinysége ellenére nagy forgalmat bonyolított, sok idős ember és kisgyermekes család látogatta, évente sok programot rendeztek. Az alig 37 négyzetméteres, egy légterű, mellékhelyiség nélküli könyvtár közel 700 tagot számlál, rendszeres klubokat működtet (versbarátok klubja, kabarétörténeti klub, világjárók klubja), valamint rendhagyó könyvtári órákat rendeznek az óvodások és kisiskolások számára, ezen kívül sok színvonalas gyermekprogrammal is dicsekedhetnek. Mindemellett a könyvtárhoz tartozik a népszerű „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet” utcai könyvcsere szekrény is.

A Kós Károly tér 9. szám alatt január 23-án nyíló új helyen tágasabb, korszerű világítással ellátott olvasóteremben lesz e-kölcsönzés, internet, külön szobát kapott a gyermekkönyvtár rész, és lehetőség lesz egy külön klubszoba működtetésére, így a klubfoglalkozások nem zavarják a könyvtárlátogatást. Az új helyen természetesen mosdó és kis raktárrész is van már. 

Címkék: könyvtár, Wekerletelep, olvasás