Farkas Zsolt zenész, táncos, koreográfus

Farkas Zsolt zenész, táncos, koreográfus

Farkas Zsolt a hazai cigány kultúra egyik legjelesebb képviselője, Magyar Bronz Érdemkereszt díjjal kitüntetett zenész, táncos, koreográfus, a Közéleti Díjas Khamoro Táncszínház és a Khamoro Budapest Band folklór együttes vezetője.

Farkas Zsolt táncos dinasztiában született, családjában több generációra visszamenőleg zenészek, táncosok voltak a felmenői. 
A 90-es években a Romanyi Rota együttessel elnyerték a Népművészet Ifjú mestere címet.
1997-től 10 éven keresztül volt tagja a világhírű Kalyi Jag együttesnek, akikkel bejárta a világot, hogy a magyarországi cigányság táncait, zenéit megismertesse. (Amerika, India, Brazília) Ekkor már táncházakat szervezett és vezetett, és több helyen tanította a táncot.
A Khamoro Cigány Táncegyüttes 2002-ben alakult meg a világhírű Kalyi Jag együttes táncosainak vezetésével. 
Az együttes évek óta sikerrel képviseli a magyarországi cigányság eredeti tánc- és zenei kultúráját itthon és külföldön, de emellett, a határon túli magyar nemzetiségű, cigány származású lakosság hagyományos tánc és zenei kultúrájából is ízelítőt nyújtanak.
Farkas Zsolt 2007-ben megalapította meg a Khamoro Budapest Band együttest, melynek ma is vezetője, eddig három lemezük jelent meg. 
Khamoro Cigány Táncegyüttest Közéleti Díjjal tüntették ki, melyet személyesen a miniszterelnök adott át, majd 2006-ban Farkas Zsolt megkapta a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét a kulturális életben folytatott kiemelten magas színvonalú tevékenységért.
2013-ban OTP- táncház díjra jelöltek.
Zsolt célja az archaikus eredeti tánc továbbadása, éltetése, sok száz gyereket és felnőttet tanított már rendezvényeken, országos táncház találkozókon, táncházakon, óvodákban, iskolákban, egyetemeken, klubokban, folklór táborokban. Munkássága nemcsak zenészként, táncosként és táncpedagógusként jelentős, hanem rendező-koreográfusként is. 
Jelenleg több programban is részt veszek Roma Mentor Projekt (mentorként,) előadóként, vagy programvezetőként. Többek között a Jezsuita Roma Szakkollégium kurzus vezetőjeként is. 

 

 

Címkék: Farkas, romaság, romatánc, Kispest
Kapcsolódó programok
11VI. Wekerlefeszt
11VI. Wekerlefeszt