Dán napi élmények

Dán napi élmények

A dán derű nyomába indult szombaton a WKK
A nemzeteket bemutató sorozat 11. részeként november 25-én délután Dán napot tartott a Wekerlei Kultúrház.  

Felmérések alapján az "Európa legboldogabb nemzete" címet Dánia eddig háromszor nyerte el, legutóbb 2016-ban. Így, most a WKK az ingyenesen látogatható Dán napon arra a kérdésre is kerestük a választ, vajon mitől boldogok a dánok. 
A megnyitón Bogdán Ágnes, a Dán Királyság Magyarországi Nagykövetségének kulturális attaséja megköszönte a rendezvényt a szervezőknek, és beszélt a nagykövetség által kölcsönzött kiállítási anyagról, mely Dániát egyebek mellett mint biciklis nemzetet mutatja be. Gajda Péter Kispest polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy Dánia hatásával először legtöbben gyermekkorunkban a lego révén találkozunk, ami szintén nagy boldogságot okoz a gyerekeknek. Burány Sándor országgyűlési képviselő beszédében többek között azt is kiemelte, hogy Dániában kiemelt az egymás, a közösség és a nők iránti tisztelet, és stílusosan sok boldogságot kívánt az egybegyűlteknek.
Szabó Mária, az intézmény igazgatója köszönetet mondott az együttműködőknek és a rendezvényen közreműködőknek, valamint a támogatóknak. Ezután kiosztottuk az "Andersen nyomában" című rajzpályázat 8 díjazottjának a Skandináv Ház Alapítvány által adományozott ajándékokat. A kiállításra 118 alkotás érkezett be, melyeket a WKK-ban ki is állítottunk.
A rendezvény sokszínű kínálatában felnőttek és gyermekes családok egyaránt megtalálták az őket érdeklő elfoglaltságot. A felnőttek részére több ismeretterjesztő előadással készültünk. A "hygge" életérzésről, melyről nemrégen a Kossuth Kiadó gondozásában könyv is jelent meg, izgalmas kerekasztal beszélgetést rendeztünk. Carina Bagge ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékének lektora, Galambos Attila szerkesztő, a Skandináv Ház Alapítvány kuratóriumi tagja és Varga Veronika, az alapítvány alapító tagja boncolgatták a témát a közönség bevonásával. 
Kovács Zsigmond, a Magyar Konyha egyik kiváló újságírója, aki maga is sok évet töltött Dániában, teljes spektrumában tárta elénk a hagyományos és a mai dán konyha sajátosságait, sok szép fotóval illusztrálva. 
A Study in Denmark munkatársai a Dániában továbbtanulni vágyó fiataloknak és szüleiknek, illetve a megjelent pedagógusoknak tartottak széles körű tájékoztatót.
A gyerekek szintén sok program közül választhattak. Legizgalmasabbnak a viking bemutató bizonyult, ahol 5-6 jól megtermett, korabeli ruhába öltözött és felfegyverkezett viking harcos tartott az udvaron ismeretterjesztéssel egybe kötött bemutatót. A fabrikálni vágyók színes drótokból kis biciklit hajtogattak, mely aztán kulcstartóként is funkcionált, viking ékszereket állítottak elő és eredeti dán szívet is készítettek. 
A Babos Bábos Társulat az "Az északi manók varázslatos élete" címmel bábos meseelőadást tartott a gyerekeknek. 
A záró program este 8 órától kezdődő előadásán az IttésMost Társulat négy színészének sziporkázó improvizációs játékán mulathatott a kitartó közönség.
A programot a Skandináv Ház Alapítvány támogatta, akik kvízjátékot is hoztak, és nap vége felé a játékos kedvű és szerencsés látogatók plusz jutalomban részesültek.
Természetesen az ország gasztronómiájáról nem csupán előadást halhattak a jelenlévők, de meg is kóstolhatták az ínyenc, gazdagon megrakott dán szendvicseket, a dán kekszet és a híres Tuborg sört. 
Könyvkínálatról a Kossuth Kiadó és az Animus Kiadó gondoskodott, a kínálatban ott szerepeltek a gyönyörű Andersen mesekönyvek, a dán krimik és természetesen a hyggéről szóló kötet is.
A programot Kispest Önkormányzata és a WEKKA – Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány támogatta.

Az Andersen nyomában című rajzpályázat nyertesei:

I. kategória (6-9 évesek):

1. helyezett: Németh Kata - Erkel F. iskola, 1/B
2. helyezett: Tenke Márton - Pannónia iskola, 9 éves 
3. helyezett: Molnár Borbála - Erkel iskola, 1/B
II. kategóriája (10-14 évesek):

1. helyezett: Fejes Milla Ilona - Puskás F. iskola, 10 éves
2. helyezett: Balogh Csaba Benjamin - Puskás F. iskola, 10 éves
3. helyezett: Szóga Lőrinc - 11 éves
Különdíjasok: 

Debreczeni Zsófia - 6 éves
Tömpe Hanga - Erkel iskola 1/B

 

Címkék: Dánia, Dán, nap
Kapcsolódó albumok
Dán nap 2017.11.25.
Dán nap 2017.11.25.