MŰHELYLÁTOGATÁSON JÁRTUNK PÁL CSABA GRAFIKUS- ÉS FESTŐMŰVÉSZNÉL

MŰHELYLÁTOGATÁSON JÁRTUNK PÁL CSABA GRAFIKUS- ÉS FESTŐMŰVÉSZNÉL

2018. április 15-én vasárnap, a VII. WekerleFeszt keretében újra sor került a regisztrációhoz kötött műterem-látogatásokra a kerület művészeinek alkotó-kiállító tereibe. Ennek keretében látott minket vendégül Pál Csaba Munkácsy Mihály-díjas grafikus- és festőművész. Az alkalom lehetőséget kínált látogatóinknak a művésszel való személyes találkozásra, beszélgetésre az alkotói tér sajátos atmoszférájában. 

A művészről: 
„Az emberi lélek tele van öntudatlan vágyakkal és érzelmekkel. Ezek gyakran ellenkeznek a külső világunkkal. Ellenkezésük oka a belső világunk, a tudat elemeivel való összeférhetetlenségüknek az oka. A belső erők, mint ellenállások lépnek fel velük szemben és az „összeférhetetlen” vágyakat kiszorítják a tudatból. E kiszorult elemekről azután nem tudunk semmit. Keresem és szeretném kifejezni ezeket a tudattalan elemeket. A képeim az elfelejtett belső és külső világunk, a rész-egész folyamatos konfliktusa. Hogyan hívhatók elő az elfelejtett képek, és hogyan köthetők össze a valóságra adott válaszainkkal?”

Pál Csaba 1967-ben született Budapesten. 1991-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán szerzett diplomát Maurer Dóra irányítása alatt, majd 1993-ban az Iparművészeti Egyetem alkalmazott grafika-tipográfia szakát, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem  Posztgraduális képzését is elvégezte. 

Sokrétű érdeklődéséből adódóan a különböző területeken végzett kutatómunkája több műfajban is testet öltött. Festőként, grafikusként, rendezőként vagy teoretikusként egyaránt találkozhatunk vele és munkáival, ami lehetőséget nyújt nekünk, befogadóknak arra, hogy a művekben megtaláljuk azt a feloldódást vagy éppen inspirációt, amire szükségünk van. Installációihoz fát, műanyagot, de akár egy-egy hétköznapi tárgyat is felhasznál. A művészet és a tudomány kapcsolatának érzékelését egyedi módon hozza összhangba a letisztult formák és színek ábrázolásával. 

Műveivel szélesebb körben is találkozhat a közönség; a miskolci, kecskeméti, győri, szombathelyi közgyűjteményekben csak úgy, mint az egyéni kiállításain. Tárlatai egy-egy téma köré csoportosulnak, melyeket különböző nevekkel jellemez; Fluidum, Funktoro, Rezgőkörök, Leképezés, Kvart, Kvint stb. Különleges hangulatú grafikáit többek között az Élet és Irodalom, az Új Művészet vagy akár a Balkon egy-egy számában is láthatjuk. 
Munkái 1994 óta számos egyéni és csoportos, hazai és külföldi kiállításon vettek részt, melyekről a https://palcsabaart.blogspot.hu/p/oneletrajz_1.html oldalon olvashatnak. 
Pál Csaba 1994 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, 1999-től a Grafikus Művészek Szövetségének, 2006-tól a Magyar Rézkarcolók és Litográfusok Egyesületének és tagja a Kispesti Helikon Kulturális Egyesületnek is. 
Munkásságáért több díjban részesült, többek között 1999-től 2001-ig Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj, a 2002-es XXI. Országos Miskolci Grafikai Biennálé, a Római Magyar Akadémia 2005-ös ösztöndíja, 2007-ben Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága Ösztöndíja, 2010-ben Mail Art Nívódíj. A művész 2015-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott. 

Munkásságáról, díjairól és kiállításairól részletesen a https://palcsabaart.blogspot.hu/ oldalon tájékozódhatnak.

Címkék: művészet, wekerlefeszt, műhelylátogatás