Erdő a városban környezetvédelmi verseny

Erdő a városban környezetvédelmi verseny

Erdő a városban és a WKK-ban

Az idei kerületi környezetvédelmi verseny témájául a szervezők a városi erdőt választották. A Wekerlei Kultúrház által megszervezett versenyt idén is támogatta a Richter Gedeon Gyógyszercég.

 A kispesti versenyen kerületi iskolák ötödikes és hatodikos diákjai versenyeztek 8 fős csoportban. 
Fél nap erejéig beköltözött az erdő a Wekerlei Kultúrházba azon az októberi szombaton, amikor a kerületi környezetvédelmi verseny idei vetélkedője zajlott. A termekben kialakított állomások számtalan eszköz, vetítések, játékok segítségével igazi erdei hangulatot teremtettek. Az Erdő ajándéka Erdei Iskola munkatársai, köztük Szabó Miklós okl. erdőmérnök és az Átalakuló Wekerle csoport (Tracey Wheatley, Németh Krisztina) közreműködött az egyes állomások kialakításában. Előkerültek a szarvas agancsok, a madárhangok, a tapintó és szaglási játékok, a fakérgek, termések, levelek, az erdei gyümölcsökből készült lekvárok. A csapatok a verseny megnyitója után végigjárták az egyes állomásokat:

1. Milyen az élet az erdőben? – az erdő hangjai, képei
2. Mit ad nekünk az erdő? – mese az erdő fontosságáról és a vizek forrásáról
3. Az erdő ajándékai, gyümölcsei, növényei – termések felismerése,  méz, szörp, és lekvárok kóstoltatása
4. Az erdő fáinak ismerete – kéreg, levél és termés bemutatása, fakéregből nyakbavaló készítés
5. Mi veszélyezteti az erdőinket? – vetítés és szerepjáték

A másfél órás játékos erdőismereti élményút után a csapatok teszt kitöltésével és egy kreatív feladat megoldásával adtak számot a látottakról, hallottakról és saját tudásukról. A gyerekek rendkívül változatos, színes előadásokban, plakátokkal, kisebb színdarabbal, élőképpel jelenítették meg, hogyan is kellene tennünk erdeink védelmében.

Amíg a zsűri a pontokat összesítette, a gyerekek lekváros és mézes kenyeret majszolhattak egy kis erdei szörppel és almával kísérve. 

A versenyen kialakult eredmények: 
1. helyezett: Vass Lajos Általános Iskola 5. C és B osztálya
2. helyezett: Bolyai János Általános Iskola 6. B osztálya
3. helyezett: Erkel Ferenc Általános Iskola 5. A osztálya
4. helyezett: Erkel Ferenc Általános Iskola 5. B osztálya

A zsűri tagjai voltak: Tracey Wheatley (Átalakuló Wekerle csoport), Otrok Györgyné (Richter Gedeon Nyrt.), Tichy Judit (Zöldprogram Iroda vezetője), Szabó Ágnes (tájépítész). 

A díjakat a Richter Gyógyszercég támogatásával kapták az osztályok. A szombati munkanapra eső versenyen a részt vevő gyerekek nemcsak richteres tornazsákkal, fülhallgatóval, madáretetővel, madáritatóval, kertészkedéshez szükséges szettekkel és könyvekkel térhettek haza, hanem nagyon sok élménnyel és tapasztalattal is gazdagodtak.
 

Kapcsolódó programok
ERDŐ A VÁROSBAN
ERDŐ A VÁROSBAN