Portugál nap

Portugál nap

Portugália költözött Wekerlére
 kispest.hu cikke 
2018. november 18.     
 

Nemzeteket bemutató sorozatának 12. állomásaként Portugál napot rendezett a Wekerlei Kultúrház szombaton. A rendezvény megvalósításában a Portugál Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, a Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központ, az AICEP Portugál Kereskedelmi Hivatal, az ELTE Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszéke és a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium voltak a kultúrház együttműködő partnerei.

Köszöntőjében Maria José Teixeira de Morais Pires Portugália magyarországi nagykövete méltatta Wekerletelep építészetét, beszélt a parafáról (Portugália a világ legnagyobb parafatermelője), és külön kiemelte, hogy magyar középiskolákban (Kispesten a Károlyi gimnáziumban) és egyetemeken is tanítják a portugál nyelvet.

Dr. Hiller István, a Parlament alelnöke, Kispest országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy Portugália a hagyományos és modern művészetek tárháza, nagyszerű kultúra gazdája, vidám és öntudatos emberek országa, ahol jó beszélgetni az emberekkel. Egyben megköszönte a nagykövetségnek és a Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központnak, hogy támogatják a portugál nyelv tanítását.

Vinczek György alpolgármester szerint jó dolog, hogy a kultúrház kultúrákat bemutató sorozata felkelti az emberek érdeklődését az illető ország iránt. Hangsúlyozta, hogy a Portugália és Magyarország együtt működtetnek egy jó Európai Uniót.

A portugál kalandozásban történelmi és ismeretterjesztő előadások, mese, zene, ízek és hangulatok segítették a látogatókat. Láthatták Rajnai Károly természet- és városfotóit, tablókat az azulejo csempékről és a fado-ról, erről a zenét és verset magában foglaló különleges előadói műfajról, valamint portugál nyelvet beszélő híres emberekről és a vitrinekben érdekességeket is. A portugál ízek büféjében egyebek mellett portugál krémest is lehetett kóstolni.

A Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium portugál szakos diákjai élményekről meséltek, a portugál felfedezések történetét Dr. Rákóczi István történész, az ELTE Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszékének vezetője foglalta össze, João Miguel Henriques, a Camões Intézet – Portugál Nyelvi Központ vezetője művészetről, hitről, zenéről és a fociról tartott előadást. Az ismeretterjesztő blokkot kötetlen beszélgetés zárta João Miguel Henriques és Joaquim Pimpão, az AICEP Portugál Kereskedelmi Hivatal magyarországi igazgatója közreműködésével a két nemzet különbözőségeiről és hasonlóságairól.

A családi programok sorában Élet a hajókon címmel Dittera Károllyal (Mare Temporis Alapítvány) beszélgethettek a vendégek a felfedező hajókról és az egykori hajóséletről, majd megismerhették Aragóniai Szent Erzsébet legendáját. A gyerekeket kézműves foglalkozások várták: készíthettek hajót parafából, azulejo csempeékszert és barcelosi kakast. Nagy sikere volt a családi felfedezős, kereső játéknak is. A Portugál napot Pátkai Rozina és Ifjabbik Tóth István koncertje zárta Bossa Nova Mesék címmel.

A kultúrház igazgatójától megtudtuk, a Portugál napot az intézmény látogatóinak igénye alapján rendezték meg, az együttműködő partnerek segítségével. Szabó Mária lapunknak elmondta, nagyon sikeresek a nemzeteket bemutató rendezvények, hiszen az emberek szeretnek utazni, megismerni más kultúrákat, ezért is vonzóak ezek a kulturális napok. Azt is megtudtuk, hogy terveik szerint jövőre egy egzotikus ország következhet a nemzeti napok sorában. 

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/7859-portugalia-koltozott-wekerlere

Kapcsolódó albumok
Portugál nap 2018.11.17.
Portugál nap 2018.11.17.