Balansz

Balansz

A kispest.hu cikke
2019. 01. 26

Hagyományos kerámiatárgyak és kisplasztikák

Balansz címmel a magyar kultúra napja alkalmából nyílt meg Csávás-Ruzicska Tünde keramikusművész kiállítása a Wekerlei Kultúrházban szombaton. A megnyitón az alkotó férje, Csávás Attila és Gombai Tamás muzsikált. Az érdeklődők február 29-ig tekinthetik meg a tárlatot.

Köszöntőjében Szabó Mária, a kultúrház igazgatója elmondta, a kiállítással egybekötött pódiumbeszélgetés egy tavaly indított kezdeményezés második állomása. Egy éve Getto Márton fotókiállításával és a művészcsalád bemutatásával indult a sorozat, amelynek kertében a kultúra napjához kapcsolódóan Kispesten, Wekerlén élő művészcsaládok kapnak bemutatkozási lehetőséget a kultúrházban. Idén a Wekerletelepen élő, két kisgyereket nevelő művészházaspárra, Csávás-Ruzicska Tünde keramikusművészre és férjére, Csávás Attila népzenészre, a Zeneakadémia Népzene Tanszékének oktatójára esett a választás, akik a 2018-as WekerleFeszt alkalmával már műhelylátogatáson várták az érdeklődőket.

Vinczek György alpolgármester Hegedűs D. Géza színművész gondolatával köszöntötte a kiállítást: „Kultúránk tesz felismerhetővé bennünket, ezért nagy felelősség, hogy miként ápoljuk, és milyen párbeszédet folytatnak a közönséggel, illetve egymással a művészeti szcéna szereplői.” Az alpolgármester arról az élményről beszélt, amit a kiállító művésszel és annak gyermekeivel folytatott beszélgetés, valamint a kerámiák látványa nyújtott számára. Beszédét egy Sebő Ferenc-idézettel zárta: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!”

A kultúra napja alkalom az új értékek felmutatására is – fogalmazott megnyitójában Janisch Kornélia keramikusművész, aki arról beszélt, hogy Csávás-Ruzicska Tünde művei két csapásirány mentén alakulnak: a hagyományos értelemben vett kerámiák, edények mellett hangsúlyosan jelen vannak a szobrászat felé közelítő kisplasztikák is. Elmondta, a hagyományos kerámiák és a plasztikák is egyediek, egységes hatás és harmónia is jellemző a munkákra. Azt kívánta a pályatársnak, hogy sikerrel folytassa a megkezdett utat.

Csávás-Ruzicska Tündétől megtudtuk, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatott tanulmányai során egyszerre, párhuzamosan végzett tanulmányokat plasztikai és funkcionális irányban, így születtek meg a képzőművészet felé hajló autonóm kisplasztikák és az olyan használati tárgyak, tányérok, amelyeket nagyrészt fine dining éttermekben használnak. A keramikusművész elmondta, tányérjait természetközeli színvilág jellemzi, tehát rusztikus felületek, víz, föld, ég, tűz szinonimái juthatnak róluk eszünkbe. Az absztrakt plasztikákban kicsit felsejlenek az edények körvonalai is, bennük van a kettősség, az azonosság, és ezek terek, helyek, amelyek a térben kijelölnek valamit.

Arról is beszélt, hogy közös bennük népzenész férjével a formák komponálása, az hogy tudnak absztrakt módon gondolkodni, hogy nagyon sok közös dolog van a zenében és a tárgykultúrában. És ez egy izgalmas harmonikus együttélés, amelyben egymást inspirálják: „Inspiráló számomra a zenének a könnyedsége, a légiessége, neki meg a kerámiatárgyaknak az örökkévalósága, az időtlensége.” – fogalmazott.

A program népzenével fűszerezett pódiumbeszélgetéssel folytatódott, a közönség Kiss-Szitár Orsolya művelődésszervező moderálása mellett ismerkedhetett meg a művészcsaláddal.

Ezen a héten kapta meg a kultúrház a Családbarát Szolgáltató Hely és Családbarát Munkahely védjegy bronz fokozatát a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft-től. Szabó Mária lapunknak elmondta, a Családbarát Szolgáltató Hely a családokról szól, a kultúrház célközönségét már több mint tíz éve elsősorban a gyerekes szülők alkotják, ezért a pályázat benyújtásakor könnyű dolguk volt. Az intézményben van szoptatófotel, pelenkázóasztal, kis fellépő a mosdóban a gyerekeknek, sok családi programot nyújtanak, a könyvtár egy külön gyerekszobával is rendelkezik, és ott is igyekeztek ezeket a feltételeket eddig is megteremteni. A Családbarát Munkahely támogatja a munkatársakat, a családos dolgozókat, de tartanak csapatépítő összejöveteleket is. 

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/9013-hagyomanyos-keramiatargyak-es-kisplasztikak

Címkék: Ruzicska Tünde, Csávás Attila, tárogató, gasztokerámia, new craft, kerámiakiállítás, Wekerletelep
Kapcsolódó albumok
Balansz 2020.01.25.
Balansz 2020.01.25.