Téltemetés 2020.

Téltemetés 2020.

kispest.hu cikke
2020. 03. 01. 

Wekerlén már eltemették a telet

Tizennegyedik alkalommal vetettek véget közösen a télnek, kísérték utolsó útjára a telet jelképező kiszebábot, és dobták a tűzre a Kós Károly téren.

Az idei „télkergető esemény” most is zajkeltő eszközök, télűző álarcok, népi hangszerek, kicsi kiszebábok és a nagy kiszebáb tömésével kezdődött a Wekerlei Kultúrházban. Most is minden az évek óta megszokott hagyományoknak megfelelően zajlott, ám néhány újdonság is várta az érdeklődőket. Idén az emeleten nem csak népi hangszereket és kicsike kiszebábokat lehetett készíteni, hanem papírtányérból igazi busóálarcot is, valamint a zajkeltők közé csatlakoztak a Kispesti Baranta Kör hagyományőrzői, akik ostorcsattogtatással segítettek elűzni a telet – tudtuk meg Bonencsuk Mónikától, a kultúrház munkatársától.

„Dínomdánom, vigalom, nincs a táncra tilalom! Induljon a menet! Tüntessük el a telet” – ekképpen hívogatták a menet tagjait a tavaszváró énekesek, akik élen jártak nem csak az éneklésben, hanem a menetelésben is.

A néhány száz fős télűző menet, kicsik és nagyok, komoly hangoskodás mellett vonultak át a Kós Károly térre, ahol meggyújtották a máglyát, körbevették a tüzet, amelynek melegénél népdalokkal hívogatták a tavaszt, és tűzre dobták a tél jelképét, a kiszebábot.

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/9130-wekerlen-mar-eltemettek-a-telet

Címkék: téltemetés, Wekerletelep, kiszebáb