IV. CÉGÉR WEKERLEI FILMFESZTIVÁL

IV. CÉGÉR WEKERLEI FILMFESZTIVÁL

kispest.hu cikke 
2020. november 9.

Cégér már negyedszer   

A járvány miatt szűk körben rendezte meg a negyedik ipar- és helytörténeti filmfesztivált a Wekerlei Kultúrház és a Wekerlei Társaskör (WTE) a hétvégén. Kispest Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta a filmszemlét.

A megjelenteket Kis-Szitár Orsolya, a művelődési ház megbízott vezetője köszöntötte, egyben tájékoztatta a megjelenteket , hogy a rendezvény védnöke, Gajda Péter polgármester pozitív Covid-19 tesztje miatt nem tud jelen lenni az eseményen. Elmondta, a hiánypótló filmszemlére települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmek, településszociológiai dokumentumfilmek, portréfilmek, ipartörténeti filmek és Kispesti anzix néven Kispestet és/vagy Wekerlét bemutató rövidfilmeket vártak. Összesen 32 film érkezett, az előzsűri 10 filmet válogatott be a hétvégi versenyprogramba.  

A rendezvény fővédnöke, dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke
méltatta a WTE kezdeményezését, mint mondta, lehetett volna olyan kísérlet, amely nem marad fenn, nem folytatódik, ám szerencsére másként történt, történik, a Cégér hagyomány, tradíció lett. Talán legfontosabb tulajdonsága a Wekerlei Társaskörnek, hogy úgy őrzi a hagyományt, hogy képes innovatív lenni – tette hozzá.  

Vinczek György alpolgármester telefonos köszöntőjében arról beszélt, mennyire példaértékű a fesztivál története, fontos, hogy rendszeresen részt vesznek rajta fiatalok, vannak jelentkezők a határon túlról, és profi alkotások is jelen vannak. Azt kívánta, hogy tovább folytatódjon a munka, amelyben partner az önkormányzat. Jó lenne jövőre félelem nélkül, nagyobb nyilvánosság előtt is ünnepelni – hangsúlyozta.  

Somlói Judit, a WTE elnöke méltatásában elmondta, a hely- és ipartörténeti filmek jelentősége abban áll, hogy az alkotások helyi közösségeknek készülnek, általában helyben élő alkotók által azzal a céllal, hogy erősítsék a közösségek patriotizmusát, azáltal, hogy feltárják mikrokörnyezetük múltját. Wekerletelep méltó környezete a fesztiválnak – hangsúlyozta.  

Péterffy András, a zsűri elnöke telefonos összegzésében a sokszínűséget, valamint a jó, megbízható színvonalat emelte ki a filmszemle legnagyobb értékeként.  

A kategóriák nyerteseiről öttagú zsűri – Péterffy András, B. Révész László és Somogyvári Rudolf filmrendezők, Szabó Mária esztéta, a kultúrház korábbi igazgatója és Nagy Tamás helytörténész – döntött:

- Településtörténet – „Kard és Kalács” (rendező: Kovács László)
- Településtörténet különdíj – „A Látomástól a megvalósulásig – Boldogaszony kápolna” (rendező: Zajti Balázs)
- Településszociológia – „Karancs United – A Szanszíró kapitánya” (rendező: Dombrovszky Linda)
- Portréfilm – „Vád nélkül” (rendező: Kisfaludy András)
- Portréfilm különdíj – „Roller Coaster” (rendező: Szvetnyik Zsuzsa)
- Kispesti Anzix Junior – „Ön is Wekerle?” (rendező: Peresztegi Hanna)
- Ipartörténet – nem született nyertes film.