Wekertem gyümsége

Wekertem gyümsége

Wekertem huncut gyümsége – a paradicsom
 

A következő Wekertem lakónk egy huncut figura. Miért? Mert rendszeres vita alakul ki körülötte, hogy zöldség, avagy gyümölcs-e? Ő meg csak kerekdeden kuncogva várja a megoldást, és élvezi a személyét körüllengő talányt. Pedig szerintünk egyszerű, gyümség, és kész. Mi így is, úgy is szeretjük.
No, de amit tudunk, hogy származását tekintve gyümölcsnek vallja magát, ám igazi karriert a zöldségek között futott be. Szemrevaló, finom, és egészséges. Már-már gyanúsan zamatos, és csinos, alázatos kísérője megannyi ételnek. Ezért örülünk, hogy kis kertünkben üdvözölhetjük, és ízlelhetjük majd. Nyami…

 

Lesz piros és sárga, picike és nagy. A magról vetett palántáink már kamaszodnak, alig várják, hogy kikerüljenek a végleges helyükre.
Miért is egészséges a paradicsom?!  A-, C- és K vitamin tartalma kiváló, ezzel segíti látásunkat. Alacsony só és kalóriatartalma miatt rendszeresen fogyasztható diéta alatt is.  A benne található K vitamin és kálcium miatt erősíti a csontokat. Jót tesz a bőrnek, megtalálható benne a répában is fellelhető béta-karotin védi a bőrt a napsugárzás okozta sérülésektől, a likopin szintén segít a védelemben a káros UV fény ellen.
Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy a magyar konyha egyik alapanyaga, szerencse, hogy a spanyol hódítók révén Európába került. S ha már szóba került a konyha, megsúgom, a fűszerkertünkbe kerül a bazsalikom is, de róla majd később mesélünk.