Wekertem fűszerbarátja

Wekertem fűszerbarátja

A Wekertem következő lakója, egy igaz barát: Bazsi a bazsalikom

Az elmúlt alkalommal bemutatott paradicsomunk igaz barátja, Bazsi a bazsalikom. Olasz kapcsolat az övék, melynek beteljesülései megannyi finom étel könnyed, mégis igéző íze. Ám, ahogy ezt már megszokhattuk, ő sem csak fűszerez, hanem gyógyít is, mivel kalciumban, magnéziumban és vasban bővelkedik, enyhíti az emésztőrendszeri problémákat, torokfájás esetén öblögetőnek, valamint illőolaja szúnyogriasztónak is alkalmas.

 

A bazsalikom

Múltkor futólag már említettük ezt a fűszernövényt, ő a bazsalikom, aki remek ízt ad a paradicsomlevesnek. Latin nevének, Ocimum basilicum jelentése „királyian illatozó”. Őshazája India, de találtak bazsalikom-koszorút egyiptomi sírkamrákban, amely több mint 5000 éves volt. A viktoriánus korban a jókívánságot is szimbolizálta. Cserépben, balkonládában is nevelhető egyéves növény. Nemcsak kiváló fűszer, de gyógynövényként is ismert. Magjában kalcium, vas és magnézium is található, ezért remek étrendkiegészítő azoknak, akik húsmentes életmódot folytatnak.  Növényi forrázata enyhíti az emésztőrendszeri gondokat, torokfájás esetén öblögetésre használják. Rokona a citromfűnek és a mentának is, illóolaját szúnyogriasztónak használják.
Vízigényes, szereti a napos, de szélvédett helyet. Vásárlásakor érdemes a bokrosabb példányt hazavinni, s agyagcserépbe átültetni. Manapság már többféle bazsalikom kapható. Nálunk az egyszerű, zöld színű került a cserépbe, de talán később kerül a kertünkbe a lila színű változatból is.