Kiállítások

Wekerle cseppekben (archiválva 2016.11.01.)


2016. szeptember 16-án Mészáros Gábor amatőr fényképész Wekerléről készített fotóiból nyílik tárlat a WKK-ban. A képekből - melyek olyan apró részletekre hívják fel a figyelmünket, melyek mellett talán már többször is elsétálunk, de még sosem vettük észre őket - kirajzolódik Wekerletelep magával ragadó hangulata, a főváros és Kispest e gyöngyszemének egyedülálló varázsa.

A tárlat a Kulturális Örökség Napjai alkalmából kerül megrendezésre.

Megnyitó időpontja: 2016. szeptember 16., péntek 19.00
A kiállítást megnyitja: Wekerlei Varga Géza képzőművész, televíziós rendező

A rendhagyó megnyitón beszélgetni fogunk a művésszel a Wekerléről, kötődésekről, épületekről és történetekről. 
Mindenkit szeretettel várunk, aki szereti a fényképeket, a wekerlei utcákat, házakat és hangulatokat! 

A kiállítás 2016. október 31-ig látható.

Részlet az alkotó szakmai önéletrajzából:

„Az első fényképezőgépet óvodás koromban vettem a kezembe. A szüleim elkötelezett hívei voltak az amatőr fotózásnak, ezért 11-12 évesen már egyedül hívtam elő és nagyítottam. Felnőtt korom küszöbén komolyan érdekelt a fotózás művészi oldala, diasorozatokat készítettem, vetítéseket tartottam .Ebben az időszakban kísérleteztem a fények elvontabb használatával, a nonfiguratív képekkel. Pár év kihagyás után, évek óta a természetet fotózom.

1999-ben beiratkoztam egy fotós iskolába, hogy megtanulhassam, milyen szabályok szerint szokás a természetet fotózni. A kezdeti lelkesedés után azonban kevésnek, túlságosan kötöttnek éreztem, nem külsőleg akartam másolni a növényeket, tájakat.  A belső lényegét szeretném megmutatni, mit akarnak jelenteni, miért jöttek létre, majd 2000 októberétől a Kontakt Fotó-iskola következett, nagy hatással volt reám Johanes Itten színtana, s elmerültem a növényeken, pókhálókon látható vízcseppek szín és forma világában. 2002-ben vettem egy nagylátószögű objektívet, amivel tájakat, fákat kezdtem fényképezni. Joseph Boys írásait olvasgattam, PL: egy-egy levélben is fölismerhető az egész fa felépítése s, hogy egy vízcseppben is benne rejlik egy egész világ. 2003: fák fotózása csillagokkal. 2003/2004 tele: a jég különleges világa; téli naplementék, mikor a befagyott Balaton jeges felületén jelenik meg egy-egy szín.

Talán csak egy kevés időre, de fotóimon egyszerre rajta van a jelen a múlt és a jövő. Úgy gondolom egy olyan világ vesz körül bennünket, ami nem magától jött létre, a természet titkokat, kódolt üzeneteket rejt, aminek a megfejtésére törekszem és ezeket próbálom képi formában megjeleníteni.

2012-től egy új korszak kezdődött, fényképezek embereket, épületeket.

Képeim többnyire napfelkeltekor este és éjszaka készülnek kizárólag  Magyarország különböző vidékein. Kedvenc helyem Ócsa és az Őrség.   

Munkám minden fázisát én dolgozom ki.

Akik nagy hatással vannak reám: Johann Christian fridrich Hölderlin, József Attila, Hegel,Biblia írásai, Johannes Itten, Joseph Boys, Kaspar David Friedrich, Várnagy  Tibor.”

Mészáros Gábor       

 

Kapcsolódó galéria (Wekerle cseppekben kiállításmegnyitó 2016.09.16.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: kiállítás, fotó, wekerle
2016.07.18.