Program

MŰHELYLÁTOGATÁS HARASZTŸ ISTVÁNNÁL (archiválva 2020.06.25.)


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2020. 10. 18., vasárnap 14:00 - 15:30

A IX. WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében

Csoportos műhelylátogatás Harasztÿ István szobrászművész galériájában
Október 18., vasárnap 14.00-15.30

Az elmúlt évek nagy sikerű műterem-látogatásai során bepillantást nyerhettünk a közelünkben élő és alkotó művészek életébe, alkotó tereibe, személyesebbé téve ezzel az alkotásokhoz és alkotóhoz való kapcsolatunkat. 
Közkívánatra ebben az évben újra ellátogatunk már ismert és új műtermekbe.

A műtermek korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztráció szükséges, melyre ezen az oldalon szeptember 21-től nyílik lehetőség, a kép melletti JELENTKEZÉS gombra kattintva vagy a 282-9895-ös telefonszámon!
Regisztrációja után kérjük, fáradjon be a WKK épületébe (XIX. ker. Petur u. 7.), és vegye át a műteremlátogatásra feljogosító szelvényét, mely további információkat tartalmaz.

A WekerleFeszt támogatói: Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata, Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány – WEKKA
A részvétel programokon díjtalan!

A IX. WekerleFeszt további programjai: uj.wkk.kispest.hu/program/887

Harasztÿ István kinetikus szobrász bemutatása: 

Harasztÿ István (becenevén Édeske) a kortárs magyar szobrászat kiemelkedő alkotója, akinek több munkája már életében klasszikussá vált. Az 50-es években géplakatosnak majd díszműlakatosnak tanult, miközben a festészettel is elkezdett foglalkozni. Képzőművészeti ismereteit a 60-as években a Dési Huber István Képzőművész Körben fejlesztette, ahol mestere Laborcz Ferenc volt. 

Életművében a gépszobrok, a stabil és mobilszobrok, a kisplasztikák és a festmények egyaránt széles spektruma megtalálható. Mobiljait, mozgó, működő szobrait a mesterség és a művészet ötvöződése jellemzi. Alkotásai, az azokat többlettartalommal megtelítő frappáns címeikkel, mozgásuk koreográfiájával, a bennük rejlő olykor humoros, máskor szatírikus tartalommal, néha gegekre épülő formában késztetik gondolkodásra a nézőiket. Munkái sok esetben play-art alkotások, vagyis játékos formában megfogalmazott társadalomkritikai mondanivalót tartalmaznak. Kinetikus alkotásai közül talán a leghíresebbek: a Madárkalitka, az Acélmosoly, a Fügemagozó és az Agyágyú című szerkezetek, melyek egyetlen lökéssel mozgásba hozhatók, s „ütköztetik” a képzőművész és az aktuális néző fantáziáját.  A fém mellett szinte elsőként kezdett plexiből készíteni szobrokat, kihasználva az anyag olyan sajátosságait, mint pl. az áttetszőség vagy a speciális fénytörési jellemzők. 

Harasztÿ István megszámlálhatatlan egyéni és csoportos kiállításon vett részt, munkái több hazai múzeum mellett külföldi gyűjteményekben is megtalálhatók. Munkásságát számos díjjal elismerték, köztük  Munkácsy-, Kossuth- és Prima díjjal. Több művészeti csoport  tagja, köztük a Kispesti Helikon Társaság tiszteletbeli elnöke. Harasztÿ István Kispest díszpolgára.

 

Kapcsolódó galériák:
Címkék: Harasztÿ István