Program

A Föld napja


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2020. 04. 22., szerda 01:00 - 23:00

Föld napja
Április 22.

A mi szépséges otthonunk napját Denis Hayes egykori egyetemi hallgató 1970. április 22-én elindított, a Földet óvó mozgalmából eredően ünnepeljük, hazánkban 1990 óta. Célja azóta is változatlanul a környezetvédelem fontosságának erősítése, ezzel együtt bolygónk megóvása.
Földünk megannyi titka és érdekessége közül hármat választottunk e jeles napra:

o    Ha a Földre gondolunk – persze a jelenben, mert volt idő, amikor egy teknős hátának, volt, hogy laposnak, volt, aki üregesnek, de akadtak olyanok is, aki banán alakúnak képzelték – egy leginkább kék üveggolyó képe ugrik be. Pedig a tudósok azt állítják, hogy sem nem teljesen gömbölyű, és nem is volt mindig kék. Formája egy kerekded krumplihoz hasonlít leginkább, hivatalosan geoid, és folyton változik, a rajta található jég mennyisége, a rengeteg víz mozgása, áramlása, a forgás, a tömegvonzás és a gravitáció ereje miatt.  

o    A Föld réges-régi (4 billió évvel ezelőtti) színe – az akkor divatos mikróbák miatt – lila volt. 

o    A Föld napját első alkalommal 1970. március 21-én tartották, mivel az északi féltekén ez a tavasz első napja. De vajon tudjuk-e mérni a tavasz érkezésének sebességét? IGEN! Méghozzá az egyes területekre való beköszönése (azonos növények virágzása) alapján kiszámolták a tudósok, hogy nagyjából 50 km/nap sebességgel mozog. 


És végezetül a jelenlegi helyzetünkre illő bölcselet Márai Sándor Füveskönyvéből:

Arról, hogy az ember része a világnak

Az ember, mérhetetlen gőgjében és hiúságában, hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat, és büntetlenül lázadhat ellenök. Mintha a vízcsepp ezt mondaná: „Én más vagyok, mint a tenger.” Vagy a szikra: „Rajtam nem fog a tűz.” De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak, éppen olyan romlandó anyag, mint a tej vagy a medve húsa, mint minden, ami egy pillanatra megjelenik a világ nagy piacán, s aztán, a következő pillanatban, a szemét- vagy a pöcegödörbe kerül. Az ember, testi mivoltában, nem is magas rangú eleme a világnak; inkább csak szánalmasan pusztulásra ítélt anyagok összessége. A kő, a fém is tovább él, mint az ember.” 
(részlet)Címkék: Földbolygó, Föld napja

Kedves Látogatóink!

Jelenleg a közművelődési intézmények KIZÁRÓLAG SZABADTÉRI ESEMÉNYEKET rendezhetnek meg (szabadtéri rendezvényekről szóló 241/2020-as kormányrendelet).
Ezért a WKK-nak továbbra is ZÁRVA kell tartania. 

A június 29-től meghirdetett táborainkat (Cirkusz tábor I. turnus, Bűvész tábor I. turnus) kizárólag csak akkor tudjuk megrendezni, ha az intézmény megnyitására lehetőség nyílik!

A hétköznapi tanfolyamok szünetelnek.

Hétvégi programjaink egy részét 2020. őszére tervezzük megrendezni. 

A WKK csapata jelenleg belső munkákat végez 8.00 és 16.00 óra között,
az e-mailekre, telefonokra igyekszünk válaszolni.


Minden további változásról olvashatnak a honlapon és a facebook oldalunkon.