ÁTALAKULÓ WEKERLE

ÁTALAKULÓ WEKERLE

Mit jelent az Átalakuló Wekerle kifejezés? Milyen mozgalomhoz csatlakozott a wekerlei közösség? Milyen katalizátor szerepet vállalnak a civilek, milyen zöld kezdeményezések születtek az utóbbi években a településen, és milyen szerepet játszik ebben a WKK?

Az Átalakuló Városok mozgalom célja, hogy a helyi közösségeket rugalmassá, alkalmazkodóképessé tegye – alkalmassá arra hogy megbirkózzanak a klímaváltozás és az energiaszűkösség által támasztott kihívásokkal.
Ezt a célt szolgálja a közösségek, közösségi kapcsolatok erősítése önmagában is, de ezen keresztül fontos a helyi élelmiszer- és energiaforrások felkutatása vagy létrehozása; a takarékosság az erőforrásokkal, a környezetbarát háztartási és közlekedési megoldások; a helyi gazdaság, a helyi termelők és kisvállalkozások erősítése, a használt cikkek kereskedelme cseréje és még sok más praktika.
A mozgalom, mely Angliából indult, mára közel 900 hivatalos kezdeményezést és ennél is több nem hivatalos, de regisztrált csoportot számlál. Ezek a kezdeményezések azok, amelyek saját településükön, lakókörnyezetükben elindították az Átalakulás folyamatát.

A XIX. kerületi Wekerletelep az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében született közösségi kezdeményezések egyik legismertebb nagyvárosi példája Magyarországon, az „Átalakuló Wekerle” nevű kezdeményezéssel. Méltán a hazai átalakuló közösségi mozgalmak egyik mintája. Megmutatja az alulról építkező állampolgári kezdeményezések pozitív közösségépítő erejét, amely az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban is elengedhetetlen. 

A kezdetben néhány „zöld aktivista” kezdeményezéseire a civil élet meghatározó helyi szervezete, a Wekerlei Társaskör Egyesület részeként megalakult a Zöld Hajtás Klub 2009-ben. Az összefogás nagyot lendített a zöld kezdeményezéseken, hiszen a civil szervezeti keret pályázati lehetőségeket nyitott meg, valamint közvetítői, mediátori szerepet is betöltött a helyi önkormányzat és a lakosság között, elfogadott szereplőjévé vált a helyi politikának. 

Később a Klímabarát Települések Szövetségének tagjává vált, és közösségnek új szlogenje lett: „Klímabarát Wekerle, Emberbarát Wekerle” lett. A "hajtás" tovább nőtt, és mint az Átalakuló Wekerle lakóközösségre alapuló helyi fejlesztési program, számos szerteágazó szociális-zöld kezdeményezésnek adott kezdeti lökést. Jelentős helyi, illetve kerületet is átívelő kezdeményezések fűződnek a Zöld Hajtás Klub, később pedig az Átalakuló Wekerle csoport nevéhez.

Ilyen egyebek mellett a komposztáló program, az ablakszigetelő program, az őshonos facsemeték ültetése, a kerületi közösségi kertek létrehozása, a kistermelői piac bevezetése, a bio-zöldségdoboz és a helyi élelmiszer program, az ökoszemléletű kertbarát kör, a "Tessék csak!" vásárlói kártya program, hogy csak a legjelentősebbeket említsük.

Az Átalakuló Wekerle csoport egyik kedvelt idézete Gandhitól származik: "Először nem vesznek tudomást rólad, aztán kinevetnek, aztán harcolnak ellened, aztán győzöl." 

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár 2009 óta támogatja, illetve idővel egyre fontosobb részévé vált a helyi civil összefogásnak, közös programok megrendezésével, illetve ingyenes helyszín biztosításával. A WKK-ban működik havonta a WEKKER (Wekerlei Kertbarát Kör), rendszeres a Wekerlei Társaskör által szervezett Ruhacserebere, 5 éven át rendeztük meg a Zöld Hajtás Klubba közösen a Zöld szombatokat, 2016-ban harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Magbörze, illetve minden év decemberében helyt adunk a WTE szervezésében megvalósuló helyi amatőr iparművészeket bemutató Karácsonyi kézműves vásárnak. 

Mindezek mellett a kultúrháznak számos önálló környezetszemléletet fejlesztő programja, pályázati kiírása van, melyet honlapunkon a "Zöld programok" menüpont alatt találnak meg.

Átalakuló Wekerle oldala: http://atalakulowekerle.blogspot.hu/
A klímaváltozásról: http://www.klimavalasz.hu/klimavaltozas

Címkék: zöld, Wekerle, közösség, Átalakuló, Wekerle