Program

TAVASZI MAGBÖRZE (archiválva 2016.02.21.)


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2016. 02. 20., szombat 14:00 - 19:30

Felkészülés a kertészkedésre, vetőmag- és tapasztalat-cserebere! Hozza el magjait, palántáit csereberélni! Ha több vetőmagja van, mint amit idén el tud használni; ha nincs vetőmagja, de kertészkedne; ha van egy-két elfeledett régi zöldségfajtája; ha csak érdekli a sokféleség, az ökologikus gazdálkodás. A börzén csak saját vetőmagokkal lehet részt venni, bolti, csávázott magok nem cserélhetők. Saját vetőmag hiányában adomány ellenében lehet részt venni a csereberében!

Részletes program:

14.00-17.00 Magbörze, palántavásár és cserebere (helyszín: emeleti 8-as terem)
16.30-17.15 A komposztálás gyorstalpalója (Helyszín: fszt. 5-ös terem). Vetítéses tájékoztató előadás. Előadó: Stiglic Norbert
15.00-16.00 Komposzt kincskereső játék kicsiknek (Helyszín: fszt. társalgó, közlekedő terek)
15.00-16.00 és 16.30-17.30 Festőnövény műhely 2 csoportban (Helyszín: fszt. 2-es terem)
Maximum csoportonként 10-12 fő jelentkezését várjuk. Részvételi díj: 1200 ft/fő
Előzetes jelentkezés szükséges ITT!
14.00-18.00 Büfé (Támogató: Panelpék)
17.30-19.00 Filmvetítés: Ez mindent megváltoztat c. dokumentumfilm a klímaváltozásról (2015, angolul beszélő, magyar felirattal), (Helyszín: fszt. 5-ös terem) 
A film után beszélgetést tartunk. 
A film angol nyelvű változatát megtekinthetik itt: http://kozossegek.atalakulo.hu/ez-mindent-megvaltoztat
További információk a filmről: http://thischangeseverything.org/

Információ a filmről:

Bemutatjuk a Naomi Klein legújabb könyve alapján készült "Ez mindent megváltoztat" című filmet! 
A párizsi éghajlatvédelmi csúcs alkalmából időszerű a film: megmutatja, hogy a világ különböző tájain ki hogyan védekezik az éghajlatváltozás és azon cégek ellen, amelyek tevékenységükkel helyi és globális szinten a környezetet és az emberek életét teszik tönkre. De van egy kérdése is: mi van, ha az éghajlatváltozás több mint egy válság? Mi van, ha ez az eddigi legjobb lehetőségünk átgondolni: milyen a kapcsolatunk a környezettel, a gazdasággal, egymással? 
„A nagy kérdés: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság? Mi van, ha ez a valaha volt legnagyobb lehetőségünk, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk? Nincs határtalan növekedés, de ez jó hír, így ugyanis újragondolhatjuk a jövőnket.”
Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything” (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében.
A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést: miben is kell változnunk, ha nemcsak "megúszni"akarjuk a legdurvább éghajlat-káoszt, de ugyanakkor szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni.

Magbörze kísérő programjai:
Kisközösségek átalakulásban plakátkiállítás. Részletek: http://wkk.kispest.hu/kiallitas/320/kiskozossegek-atalakulasban
A kiállítás 2016. február 20. és március 14. között tekinthető meg. A nyitó plakáton Gévai Csilla illusztrátor rajzai láthatóak.

A Magbörzével párhuzamosan Haladó sajtkészítő tanfolyamot tartunk, melyre előzetes regisztráció szükséges:
http://wkk.kispest.hu/program/415/sajtkeszites-haladoknak-1resz 

További bővebb információ: atalakulowekerle.blogspot.hu

Magbörzékről 2016-banhttp://maghaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=62%3Amagborzek-2016&catid=13%3Ahir&Itemid=106

A program az Átalakuló Wekerle csoport és a WKK közös szervezésében valósul meg.
A részvétel díjtalan!

Kapcsolódó galériák:
Címkék: zöld, közösségi, kertészkedés, bio

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

Festőnövény műhely (archiválva 2016.02.23.)

Festőnövények használata - műhelyfoglalkozás
részletek...

MAGVAS NAP – TAVASZI MAGBÖRZE (archiválva 2018.03.04.)

Március 3. Vetőmag, palánta és tapasztalat cserebere.
részletek...

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Kisközösségek átalakulásban (archiválva 2016.03.15.)

Plakátkiállítás az "átalakuló közösségek" munkájáról, tevékenységéről.

ÁTALAKULÓ WEKERLE

Mit jelent az Átalakuló Wekerle kifejezés? Milyen mozgalomhoz csatlakozott a wekerlei közösség? Milyen katalizátor szerepet vállalnak a civilek, milyen zöld kezdeményezések születtek az utóbbi években a településen, és milyen szerepet játszik ebben a WKK?