TAVASZI MAGBÖRZE

TAVASZI MAGBÖRZE

Felkészülés a kertészkedésre, vetőmag- és tapasztalat-cserebere! Hozza el magjait, palántáit csereberélni! Ha több vetőmagja van, mint amit idén el tud használni; ha nincs vetőmagja, de kertészkedne; ha van egy-két elfeledett régi zöldségfajtája; ha csak érdekli a sokféleség, az ökologikus gazdálkodás. A börzén csak saját vetőmagokkal lehet részt venni, bolti, csávázott magok nem cserélhetők. Saját vetőmag hiányában adomány ellenében lehet részt venni a csereberében!

Részletes program:

14.00-17.00 Magbörze, palántavásár és cserebere (helyszín: emeleti 8-as terem)
16.30-17.15 A komposztálás gyorstalpalója (Helyszín: fszt. 5-ös terem). Vetítéses tájékoztató előadás. Előadó: Stiglic Norbert
15.00-16.00 Komposzt kincskereső játék kicsiknek (Helyszín: fszt. társalgó, közlekedő terek)
15.00-16.00 és 16.30-17.30 Festőnövény műhely 2 csoportban (Helyszín: fszt. 2-es terem)
Maximum csoportonként 10-12 fő jelentkezését várjuk. Részvételi díj: 1200 ft/fő
Előzetes jelentkezés szükséges ITT!
14.00-18.00 Büfé (Támogató: Panelpék)
17.30-19.00 Filmvetítés: Ez mindent megváltoztat c. dokumentumfilm a klímaváltozásról (2015, angolul beszélő, magyar felirattal), (Helyszín: fszt. 5-ös terem) 
A film után beszélgetést tartunk. 
A film angol nyelvű változatát megtekinthetik itt: http://kozossegek.atalakulo.hu/ez-mindent-megvaltoztat
További információk a filmről: http://thischangeseverything.org/

Információ a filmről:

Bemutatjuk a Naomi Klein legújabb könyve alapján készült "Ez mindent megváltoztat" című filmet! 
A párizsi éghajlatvédelmi csúcs alkalmából időszerű a film: megmutatja, hogy a világ különböző tájain ki hogyan védekezik az éghajlatváltozás és azon cégek ellen, amelyek tevékenységükkel helyi és globális szinten a környezetet és az emberek életét teszik tönkre. De van egy kérdése is: mi van, ha az éghajlatváltozás több mint egy válság? Mi van, ha ez az eddigi legjobb lehetőségünk átgondolni: milyen a kapcsolatunk a környezettel, a gazdasággal, egymással? 
„A nagy kérdés: mi van, ha a globális felmelegedés nem csak válság? Mi van, ha ez a valaha volt legnagyobb lehetőségünk, hogy egy élhetőbb világot teremtsünk? Nincs határtalan növekedés, de ez jó hír, így ugyanis újragondolhatjuk a jövőnket.”
Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything” (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében.
A film – címe ellenére – nem változtat mindenen, de lehetőséget teremt magunknak feltenni a kérdést: miben is kell változnunk, ha nemcsak "megúszni"akarjuk a legdurvább éghajlat-káoszt, de ugyanakkor szeretnénk egy élhetőbb társadalmat is létrehozni.

Magbörze kísérő programjai:
Kisközösségek átalakulásban plakátkiállítás. Részletek: http://wkk.kispest.hu/kiallitas/320/kiskozossegek-atalakulasban
A kiállítás 2016. február 20. és március 14. között tekinthető meg. A nyitó plakáton Gévai Csilla illusztrátor rajzai láthatóak.

A Magbörzével párhuzamosan Haladó sajtkészítő tanfolyamot tartunk, melyre előzetes regisztráció szükséges:
http://wkk.kispest.hu/program/415/sajtkeszites-haladoknak-1resz 

További bővebb információ: atalakulowekerle.blogspot.hu

Magbörzékről 2016-banhttp://maghaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=62%3Amagborzek-2016&catid=13%3Ahir&Itemid=106

A program az Átalakuló Wekerle csoport és a WKK közös szervezésében valósul meg.
A részvétel díjtalan!

Címkék: zöld, közösségi, kertészkedés, bio
Részletek
Időpont
2016. 02. 20., szombat 14:00 - 19:30
Legközelebbi alkalom
-