Bábos mesekuckó

Bábos mesekuckó

Babos Eszter: Mit fejleszt a bábos mese?

Gyakran teszik fel azt a kérdést a szülők, hogy „És ez mit fejleszt?”. Mert ugye azt már tudjuk, hogy a mai világunkban ami nem fejleszt valamit kimondva, az már nem is képvisel értéket.

Régen ösztönösen tudták, hogy mi mindenre jó a mese:

- választ ad a felmerülő kérdésekre,

- neveltek, tanítottak vele,

- gyógyították a szívet, lelket,

- a minket körülvevő mindenség megtanítására használták,

- erőt adtak vele a gyenge napokon,

- és gyengédséget az erőseken,

- megnevettetek és megtréfáltak általa,

- elaltattak és ébresztettek vele,

- probléma helyzeteket oldottak meg vele.

Minderre ma is alkalmas a mese és a bábjáték! Hogy hogyan is mondják ezt manapság? Íme: megpróbáltam összeszedni én is, mi mindent is fejleszt ez a bábos mesekuckó foglalkozás.
A foglalkozás kerete, felépítésének ismétlődése, ritmusa biztonságot ad a gyermeknek, tudja mikor mire számíthat. Ez a megszokás segíthet kialakítani a helyes napirendet, példát ad neki a napok ritmikusságára.
A mese hat a gyermek egész személyiségfejlődésére. A mesébe ágyazott mondóka, vers ritmikussága biztonságérzetet ad neki, segíti a beszédfejlődésben. Ez a ritmikusság aztán visszaköszön az olvasásnál, a helyes szótagolásnál… no de ne szaladjunk ennyire előre.
A bábos mese, vagyis az, hogy nem csak hallja, hanem látja is, vizuális mintákat ad neki. Fejleszti esztétikai érzéket, fogékonyságát az igényességre. Azzal pedig, hogy egy-egy állatkát más és más anyagból lát megvalósulni a különböző mesékben, kreativitását és logikai készségét is fejleszti.
A mesében használt mondókák, versek, hangutánzó, hangfestő szavak szintén pozitívan hatnak a beszédfejlődésre. A bábok mögé bújva, egy szerepet felvéve a dadogás is könnyebben kezelhető.
A bábok kipróbálásakor kézügyességük finomodikszociális érzékenységük fejlődikkommunikációs sablonokat sajátítanak el.
A mesetorna által hatunk a nagymozgásokra, és miközben fantáziájukat is megmozgatják. A mesetornának óriási személyiségfejlesztő hatása van, hiszen egyre bátrabban járják be a főhősök útját. Nagyon fontos számukra a pozitív visszajelzés, a megerősítés.
A pihentető résznél egymás iránti türelmük, figyelmük van igénybe véve.
A kézművességnél a finommotorikájuk, anyagismeretük, eszközhasználatuk mind-mind fejlődik.

 Babos Eszter – Bábos mesekuckó

Címkék: báb, mese, baba, mama
Kapcsolódó írások
Babos Eszter könyve
Babos Eszter könyve
Kapcsolódó albumok
Babos-bábos Mesekuckó
Babos-bábos Mesekuckó