A Wekerlei Könyvtár költözése

A Wekerlei Könyvtár költözése

Új otthont kap a Wekerlei Könyvtár

Kispest
2016. július 17. vasárnap
Írta: Csizmadia Viola

A tervek szerint a kicsi és korszerűtlen Kós Károly 15. szám alatt található alig 37 négyzetméteres helyiségből a Kós Károly tér 9. szám alatti közel 70 négyzetméteres, három helyiségből álló, jelenleg üres és felújításra váró önkormányzati fenntartású ingatlanba költözik hamarosan a Wekerlei Kultúrház részeként működő hétezer kötetes Wekerlei Könyvtár. Az új helyiség felújítása mintegy hatmillió forintba kerül.

Szabó Mária, a kultúrház igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi mostoha körülmények között működő könyvtár kicsinysége ellenére nagy forgalmat bonyolít, sok idős ember és kisgyermekes család látogatja, évente sok programot rendeznek, és a könyvcsere szekrény használói is gyakran betérnek könyvkölcsönzésre. A csaknem 7000 kötetet számláló Wekerlei Könyvtár, amely a Wekerlei Kultúrház részeként működik, évek óta költözésre vár. Ennek oka, hogy a jelenlegi helyiség nagyon szűkös (37 négyzetméter), egy légterű, és nem rendelkezik mellékhelyiséggel. A könyvtár ennek ellenére közel 700 tagot számlál, rendszeres klubokat működtet (versbarátok klubja, kabarétörténeti klub, világjárók klubja), valamint rendhagyó könyvtári órákat rendez az óvodások és kisiskolások számára, ezen kívül sok színvonalas gyermekprogrammal is dicsekedhet. Mindemellett a könyvtárhoz tartozik a népszerű „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet” utcai könyvcsere szekrény is.
Az új helyszín, a Kós Károly tér 9. szám alatt álló, közel 70 négyzetméteres, három helyiségből álló, önkormányzati fenntartású ingatlan már évek óta üresen áll, így kézenfekvő volt a könyvtár odaköltözése. Miután az önkormányzat képviselő-testülete megszavazta a kis wekerlei könyvtár elköltöztetését, elkezdték a kihasználatlan ingatlan felújítási terveinek elkészítését, mely bruttó 6 millió forintba fog kerülni – teszi hozzá az igazgató.
Szabó Máris szerint az új helyen tágasabb, korszerű világítással ellátott olvasóteremben lesz a kölcsönzés, külön szobát kap majd a gyermekkönyvtár rész, és lehetőség lesz egy külön klubszoba működtetésére, így a klubfoglalkozások nem zavarják a könyvtárlátogatást. Az új helyen természetesen mosdó és kis raktárrész is lesz.
Az igazgató beszámolt arról is, hogy találkozott a kivitelező cég vezetőjével, aki készséges és együttműködő volt. Az őszre befejeződő felújítás, valamint a különböző szolgáltatások (riasztóberendezés, internet, telefon) kialakítása és a berendezkedés után, reményeik szerint a jövő évi munkát már biztosan az új helyen kezdhetik.
A költözés és az ezzel járó selejtezés miatt a könyvtár a második félévben rövidebb időre biztosan bezár, de bíznak benne, hogy a megújult, tágas helyen még több olvasó keresi majd fel a könyvek wekerlei birodalmát.

Címkék: wekerlei, könyvtár