Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!

Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!

A könyvtároló helyszíne:

XIX. kerület Kós Károly tér és Thököly utca sarka (Kós Károly tér 9. számú épület mellett, a Wekerélei Könyvtár bejáratának közelében)

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár 2010-ben határozta el, hogy a könyvtár fejlesztésére elnyert TAMOP 3.2.4 uniós pályázati forrásból egy olyan lakossági akciót is elindít, amely az intézmény zöld profiljába illik, és melyben testet ölt a WKK közösségi értékekről vallott koncepciója.

A program során közvetlenül a könyvtár bejárata mellé, a XIX. kerületi Wekerletelep egyedi építészeti stílusú és hangulatú Kós Károly terének sarkán egy fából készült könyvszekrényt helyzetünk ki, melybe bárki betehet és kivehet könyvet minden kötelezettség nélkül. A kezdeményezés sajátossága, hogy közterületen kihelyezett, mindenki számára könnyen elérhető lehetőségről van szó. A kivitelezés során fontos szempont volt, hogy a tárló hangulatában, küllemében illeszkedjen a tér szellemiségéhez és hagyományaihoz. 

Kiknek szól a könyvtároló? Mindenkinek kortól és hovatartozástól függetlenül: 
- Ha valaki úgy érzi, olyan könyvet olvasott el, amit másokkal is meg szeretne osztani, és szeretné, ha azt más is elolvasná. 
- Ha maga is új olvasnivalóra vágyik. Ha hirtelen ötlettől vezérelve a metrón, útközben olvasni szeretne, vagy ha estére egy új könyvre vágyik. 
- Esetleg feleslegessé vált otthon néhány kiadványa, dupla példánya van. 
A tároló használata semminemű kötelezettséggel nem jár. 

A mozgalom története: A mozgalom kezdetei valószínűleg 2000-es évek legelejére nyúlnak vissza, amikor a San Francisco-beli Ron Hornbaker úgy gondolta, hogy a könyveket nem csak tisztelni és gyűjteni kell és lehet, hanem megosztani is, és nyomon követni, milyen messzire képes eljutni a könyvünk. Elindított három barátjával együtt Amerikában egy honlapot, a bookcross.com-ot, ahol egy speciális jellel ellátott könyvét bárki nyomon tudja követni világszerte – jelenleg 132 országban működik ez a honlap.    Az ötlet továbbfejlesztése a kihelyezett könyveket tartalmazó doboz vagy könyvszekrény. Ez a kezdeményezés szintén Amerikából, Chicago-ból indult világ körüli útjára. Észak-Amerika-szerte „ingyenes mini-könyvtárakat” helyeztek ki. A kezdeményezés Európában is nagy népszerűségnek örvend. Angliában telefonfülkéket rendeztek be könyvespolccal. Németországban sörözőkben, internet-kávézókban állítottak fel cserekönyv-polcokat. Világszerte munkahelyeken rendeztek be hasonló „ingyenkönyv-szekrényeket”. A mozgalomban jelenleg mintegy 140 országban vannak tagjai és cserélési pontjai, eddig 180 ezer ismert pont van, és legkevesebb 70 nyelven „cserélnek gazdát” a könyvek.
A Welkerlei Kultúrház és Könyvtár programjain korábban sem volt ismeretlen a könyv-cserebere, hiszen a nagyobb, olvasáskultúrát népszerűsítő rendezvényeiken, szabadtéri programokon állandó elem volt a „könyves asztal”. Használt könyveket eddig is nagy számban ajándékoztak a könyvtárnak a látogatók. Így került be a könyvtári fejlesztésre elnyert uniós pályázati vállalások közé az utcai könyvtároló ötlete. 

A tároló a 2019 májusában átkerült a Wekerlei Könyvtár új helyének közelébe, a Kós Károly tér 9. számú épület tövébe (Kós K. tár és Thököly út sarka). A fából készült könyvszekrényt a könyvtárosok tartják rendben, és ma már éjjel-nappal folyamatosan nyitva tart.

A könyvtároló 2012 év elej óta töretlen népszerűségnek örvend, és kezdetektől rendkívül pozitív fogadtatása van. A Wekerletelepen tapasztalható erős értékcentrikusság és közösségi összetartás még inkább hozzájárul a könyvtároló megóvásához. Az elmúlt mintegy 8 év alatt sok tízezer könyv cserélt itt gazdát.

A tapasztalatok alapján teljesen vegyes korosztály és vegyes érdeklődésű olvasók veszik igénybe a szolgáltatást. Előfordul, hogy egész könyvhagyatékokat vagy költözéskor több doboz feleslegessé vált könyvet hoznak el. Legtöbben 1-2 könyvvel érkeznek, vagy csak olvasnivalót válogatnak.

Próbálja ki Ön is!

Kérjük, hogy a könyvtárolót rendeltetésszerűen használja! Ne vigyen el kereskedelmi célra nagy mennyiségű könyvet, és ne hagyjon a tárolóban szemetet, feleslegessé vált tárgyakat, csak olvasnivalót, olyat, amelynek Ön is örülne!

Köszönjük!

 


    

Címkék: könyvtároló, könyvcsere, könyvszekrény