Olvasósarok

VI. Wekerlefeszt


A hatodik művészfesztivált rendezték Wekerlén

Művészeti kalandpark – Kalandozz velünk! címmel hirdette meg interaktív összművészeti találkozóját a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár a hétvégén. A Wekerlefesztet 2011-ben indította el az intézmény azzal a céllal, hogy közelebb hozza a művészetkedvelő közönséget Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez, az itt élő alkotókhoz és az alkotás folyamatához.

Wekerlén mindig történik valami: januárban adtuk át az új wekerlei könyvtárat, hamarosan elkészül a wekerlei gyerekek ellátását is érintő rendelő a Berzsenyi utcában, és 110 millió forintot nyert a kerület a helyi kispiac korszerűsítésére, így tovább fejlődhet, szépülhet a városrész – mondta megnyitóbeszédében Kispest polgármestere. Gajda Péter köszöntötte a nagy népszerűségnek örvendő fesztivált, és úgy fogalmazott, mi sem bizonyítja jobban, hogy színvonalas az esemény, mint a Magyar Népművelők Egyesülete által odaítélt innovációs szakmai díj, amely arra ösztönöz mindenkit, hogy egyre sikeresebbé tegyük a Wekerlefesztet.

Hiller István, a Parlament alelnöke az Arany János-emlékév kapcsán a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjének akadémiai tevékenységét méltatta: elnökként biztosította a teljes nyitottságot a tudóstársadalom számára, fényes időszaka volt ez a Magyar Tudományos Akadémiának. Kispest országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, maradandót alkot a kultúrház, és ezt az örökséget érdemes köszönteni.

Arany János szellemében folytatódott a program: Tallós Rita színművész A vigasztaló című Arany-verset mondta el. A vers azért is aktuális volt, mert két sora,
Mi a balzsam égő sebre;
Mi a lámpa sötét éjben

volt a mottója a Wekerlefeszt fotó- és képzőművészeti tárlatának, ezzel az idézettel hívta alkotásra a művészeket a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK). A kiállításon 35 képzőművész 56 alkotása látható. A megnyitón Lipcsené Háda Tímea mester gitártanár játékát élvezhette a közönség.

Szabó Mária, a WKK igazgatója lapunknak elmondta, az idei művészfesztivál is újdonsággal szolgált az érdeklődőknek: szombaton regisztrációhoz kötött műterem-látogatásokat szerveztek a kerület művészeinek alkotó-kiállító tereibe. Ezzel lehetőséget kínáltak a látogatóknak a személyes találkozásra, beszélgetésre, betekintésre az alkotói tér sajátos atmoszférájába. Az érdeklődők alkotás közben találkozhattak Lukácsy Tibor könyvmester- grafikussal, Harasztÿ István szobrászművésszel, Skoda Éva festőművésszel, Katona Áron Sándor tűzzománc- és festőművésszel, Nikmond Beáta szobrászművésszel, valamint a Homoki Anikó üvegművész és Lach Sándor festőművész házaspárral. A program nagyon sikeres volt, ezért jövőre is tervez műterem-látogatásokat kultúrház – mondta az igazgató.

A kiállítás-megnyitót követően Wekerlei Montmartre címmel Szőke Péter Jakab és Vojnits Attila képzőművészeket figyelhette a közönség alkotás közben, Antal András Balázs és Demján Zsolt gitárosok zenés barangolása mellett. A Reuters jelenti... címmel Balogh László Pulitzer-díjas fotóriporterrel, a Reuters hírügynökség magyarországi munkatársával találkozhatott a közönség. Mesterség-bemutatót tartott Rosivall Emese „Re-mese” varrós műhelye és Lukácsy Tibor könyvműves. A Triola fúvósegyüttes Hangszerközelítő fafúvósokkal címmel adott műsort. Interaktív jazz sztenderdek címmel a Vörös Niki Quartet buzdította tapsra, éneklésre és zenélésre a közönséget. A mi táncunk címmel Farkas Zsolt Magyar Bronz Érdemkereszt díjjal kitüntetett zenész, táncos, koreográfussal, a Közéleti Díjas Khamoro Táncszínház és a Khamoro Budapest Band folklór együttes vezetőjével beszélgethettek az érdeklődők. Este Tallós Rita színművész és Bach Szilvia színésznő, humorista, énekes lépett színpadra: a közönség ízelítőt kapott a női kabarékból a boldog békeidőktől napjainkig, Molnár Ferenc, Kőváry Gyula és Karinthy Frigyes írásain, a kor apróhirdetésein és Bach Szilvia stand up előadásán keresztül.

A Wekerlei Galérián kiállító művészek: Árvay Zolta, Bereczky Ildikó, Cakó Ferenc, Csekei Tóth Eszter, Csernyi Tímea Pookah, Duffek Tivadar, Fehérné Gádori Melinda, Freisinger Balázs, Haraszty István, Haraszty Zsófia, Hernádi Paula, Homoki Anikó, Horváth Péter, Horváth Tamás, Janisch Kornélia, Katona Áron Sándor, Kristóf Lajos, Lach Sándor, Lukácsy Tibor, Mazalin Natália, Mészáros Gábor, Molnár Kriszta, Nikmond Beáta, Pál Csaba, Perei Gabriella, Pleszkán Orsi, Skoda Éva, Soltész Melinda, Szőke Anna, Szőke Péter Jakab, Tényi Sarolta, Thomai Ioannidou, Udvari Hajnalka, Urmai Ungurán László, Vojnits Attila. 

Kapcsolódó galéria (Wekerlei Galéria 2017):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Műhelylátogatás Nikmond Beátánál 2017.04.08.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Műhelylátogatás Skoda Évánál 2017.04.08.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Műhelylátogatás Haraszty Istvánnál 2017.04.08.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Műhelylátogatás Lukácsy Tibornál 2017.04.08.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Műhelylátogatás Katona Áron Sándornál 2017.04.08.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (Műhelylátogatás Homoki Anikónál és Lach Sándornál 2017.04.08.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (VI. WekerleFeszt 2017.04.09.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: Wekerlefeszt, művészet, Kispest
2017.04.10.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

A WEKERLEFESZT története

Mi is az a WekerleFeszt Művészeti Találkozó?

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

VI. Wekerlefeszt (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.8-9. VI. WekerleFeszt Művészeti Találkozó
részletek...