Olvasósarok

A WEKERLEFESZT története


A WekerleFeszt Művészeti Találkozó a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) kezdeményezése, mely idén 2017. április 8-án és 9-én hatodik alkalommal kerül megrendezésre. A WekerleFeszt olyan interaktív művészeti találkozó, ahol helyi (kispesti és wekerlei) művészek szerepelnek, és ahol az érdeklődők nemcsak személyesen találkozhatnak a művészekkel, hanem testközelbe kerülhetnek az alkotás folyamatával.

A találkozó lényege a helyi művészek - képzőművészek, zenészek, színművészek, költők, írók, filmrendezők, táncosok, építészek gyakran formabontó, nem szokványos formában való bemutatkozása. A 2011-ben hagyományteremtő szándékkal elindított fesztivál célja közelebb hozni a látogatókat a helyi alkotókhoz és az alkotás folyamatához személyes ismerkedés formájában, bepillantást engedni a műhelytitkokba vagy akár lehetőséget nyújtani a laikusoknak a művész által vezetett közös alkotásra. Az ide látogatók „élőképet” kapnak a helyi művészvilág gazdaságáról, a motivációktól a technikákig, és érdekes, egyedi fúzióknak lehetnek szem- és fültanúi. Fontos küldetése még a Wekerlefesztnek a művészek közötti a párbeszéd lehetőségének megteremtése is, valamint közelebb hozni a helyi, illetve fővárosi lakosságot a Wekerletelep és Kispest kulturális értékeihez.
 
Lehetetlen felsorolni annak a több száz művésznek a nevét, akik az előző öt Wekerlefeszt vendégei voltak.
A legjelentősebbek a teljesség igénye nélkül: Jókai Anna író, Aranyosi Péter humorista, Cakó Ferenc grafikusművész, Kaposi Gergely karnagy, Murányi Tünde, Rubold Ödön, Szőke Zoltán, Zámbori Soma színművészek, Zarnóczai Gizella és Vati Tamás táncművészek.
A zenészek közül Geröly Tamás ütőhangszeres, Gombai Tamás prímás, Halmos Kata népdalénekes többször jártak már a fesztiválon.
A klasszikus zenei műfaj olyan jeles képviselői léptek fel, mint Somogyi Erika énekművész, Laczó Zoltán Vince zeneszerző vagy Préda László trombitaművész, Csonka Gábor hegedűművész és még számos tehetséges klasszikus zenész.
A fesztiválon a Wekerletelepen élő építészek is többször tartottak előadásokat, foglalkozásokat.
A Kispesti Helikon Kulturális Egyesület tagjain kívül több jelentős wekerlei és kispesti képzőművész vett részt a Wekerlefeszteken: Haraszty István, Gaál József, Pál Csaba, Katona Áron Sándor, Wekerlei Varga Géza, Urmai Ungurán László, Szőke Péter Jakab, Hermmann Levente.
Kórusok is léptek már fel a Wekerlefeszten (a kispesti Gyöngyvirág Kórus, a Wekerle-telepi Szent József Kórus), és olyan zenei formációk, mint a Triola Fúvósegyüttes, a Geröly Trió, a Mag Jazz Quartett vagy a Csurkulya-Eichinger Project.

Az elmúlt években a Wekerlefeszt három blokkból állt össze: a MODERNfeszten a kortárs művészeti ágak képviselői szerepeltek előadásokkal, filmekkel, performace-okkal. A GYEREKfeszt a gyermekprogramoké volt, a KLASSZIKfeszten elsősorban a klasszikus zene és az irodalom volt a központban. 

Idén, 2017-ben újból újítunk!

A WekerleFeszt úgynevezett nulladik napján kiscsoportos műterem- és műhelylátogatásokra kerül sor, ahol maguk a művészek személyesn mutatják meg az érdeklődöknek alkotói tereiket, műterem-lakásukat vagy műterem-galériájukat. Az izgalmas műhelylátogatásokra 2017. március 16-tól lehet regisztrálni  a honlapon. A vasárnapi napon idén is elsősorban olyan helyi művészeket hívtunk el, akik még nem szerepeltek eddig a fesztiválon, "új felfedezettjeink".

A VI. WekerleFeszt további programjairól itt olvashatnak: http://wkk.kispest.hu/program/510/vi-wekerlefeszt

2017-ben a Magyar Népművelők Egyesülete által kiírt "Így újítunk mi" című innovációs pályázaton a WKK a WekerleFeszt Művészeti Találkozó kezdeményezésével országos második helyezést ért el!

A rendezvény továbbra is díjtalanul látogatható.

Az esemény helyszíne a Wekerlei Kultúrház (XIX. ker. Petur u.7.).
 

Kapcsolódó videók (Wekerlefeszt videók):

Kapcsolódó galéria (WEKERLEfeszt 2015- Klasszikfeszt):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (WEKERLEfeszt 2015 - Modernfeszt):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!

Kapcsolódó galéria (WEKERLEfeszt 2015 - Gyerekfeszt):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!Címkék: wekerlefeszt, művészet
2016.03.05.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

VI. Wekerlefeszt

Lezajlott a VI. Wekerlefeszt Művészeti Fesztivál. A kispest.hu cikke.

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

V. WEKERLEfeszt MŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ (archiválva 2016.04.18.)

Interaktív találkozó a kerületi művészekkel.
részletek...

Műhelylátogatás Harasztÿ Istvánnál (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.08. A WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében.
részletek...

Műhelylátogatás Homoki Anikónál és Lach Sándornál (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.08. A WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében.
részletek...

Műhelylátogatás Katona Áron Sándornál (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.08. A WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében.
részletek...

Műhelylátogatás Skoda Évánál (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.08. A WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében.
részletek...

Műhelylátogatás Lukácsy Tibornál (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.08. A WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében.
részletek...

Műhelylátogatás Nikmond Beátánál (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.08. A WekerleFeszt Művészeti Találkozó keretében.
részletek...

VI. Wekerlefeszt (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.8-9. VI. WekerleFeszt Művészeti Találkozó
részletek...