Program

Műhelylátogatás Harasztÿ Istvánnál (archiválva 2017.04.10.)


Köv. időpont:
Nincs jövőbeni alkalom.


Alkalmak:
2017. 04. 08., szombat 14:00 - 15:30

2017. április 8., szombat 14.00-tól 15.30-ig

Műhelylátogatás Harasztÿ István szobrászművész galériájában.

A műhelylátogatás létszáma betelt!

Gépszobrok, mozgás, jelentések és gondolatok. Betekintés az alkotói térbe, beszélgetés a Munkácsy-, Kossuth- és Prima díjas szobrászművész galériájában.

A VI. WekerleFeszt sajátossága, hogy április 8-án szombaton, regisztrációhoz kötött műterem-látogatásokat szervezünk a kerület művészeinek alkotó-kiállító tereibe. Ezzel lehetőséget kínálunk látogatóinknak a személyes találkozásra, beszélgetésre, betekintésre az alkotó tér sajátos atmoszférájába. 

A műtermek korlátozott befogadóképessége miatt előzetes regisztráció szükséges, melyre ezen az oldalon március 16-tól nyílik lehetőség, a kép melletti JELENTKEZÉS gombra kattintva. 
A látogatáshoz feltétlenül szükséges regisztrációs szelvény jelentkezés után átvehető a WKK információs pultjánál, a Petur u. 7. szám alatt március 31-ig. A szelvény átvételénél informálódhat majd a találkozás pontos helyszínéről is.
Valamennyi műhelylátogatás Kispesten, helyi művészeknél történik.

A műhelylátogatás ideje körülbelül másfél óra. Mivel az egyes műhelylátogatások időpontjai alkalmanként összecsúsznak, kérjük, úgy válasszon a többi műhelylátogatás közül, hogy időben oda tudjon érni a következő találkozóhelyre, és minden látogatása teljes idejű legyen!

A VI. WekerleFeszt további programjai: http://wkk.kispest.hu/program/510/vi-wekerlefeszt

Harasztÿ István kinetikus szobrász bemutatása: 

Harasztÿ István (becenevén Édeske) a kortárs magyar szobrászat kiemelkedő alkotója, akinek több munkája már életében klasszikussá vált. Az 50-es években géplakatosnak majd díszműlakatosnak tanult, miközben a festészettel is elkezdett foglalkozni. Képzőművészeti ismereteit a 60-as években a Dési Huber István Képzőművész Körben fejlesztette, ahol mestere Laborcz Ferenc volt. 
Életművében a gépszobrok, a stabil és mobilszobrok, a kisplasztikák és a festmények egyaránt széles spektruma megtalálható. Mobiljait, mozgó, működő szobrait a mesterség és a művészet ötvöződése jellemzi. Alkotásai, az azokat többlettartalommal megtelítő frappáns címeikkel, mozgásuk koreográfiájával, a bennük rejlő olykor humoros, máskor szatírikus tartalommal, néha gegekre épülő formában késztetik gondolkodásra a nézőiket. Munkái sok esetben play-art alkotások, vagyis játékos formában megfogalmazott társadalomkritikai mondanivalót tartalmaznak. Kinetikus alkotásai közül talán a leghíresebbek: a Madárkalitka, az Acélmosoly, a Fügemagozó és az Agyágyú című szerkezetek, melyek egyetlen lökéssel mozgásba hozhatók, s „ütköztetik” a képzőművész és az aktuális néző fantáziáját.  A fém mellett szinte elsőként kezdett plexiből készíteni szobrokat, kihasználva az anyag olyan sajátosságait, mint pl. az áttetszőség vagy a speciális fénytörési jellemzők. 
Harasztÿ István megszámlálhatatlan egyéni és csoportos kiállításon vett részt, munkái több hazai múzeum mellett külföldi gyűjteményekben is megtalálhatók. Munkásságát számos díjjal elismerték, köztük  Munkácsy-, Kossuth- és Prima díjjal. Több művészeti csoport  tagja, köztük a Kispesti Helikon Társaság tiszteletbeli elnöke. Harasztÿ István Kispest díszpolgára.

 

Kapcsolódó galériák:
Címkék: Haraszty, festészet, Wekerlefeszt, szobrászat

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

VI. Wekerlefeszt (archiválva 2017.04.10.)

2017.04.8-9. VI. WekerleFeszt Művészeti Találkozó
részletek...

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK

Harasztÿ István szobrász

Harasztÿ István Kossuth-díjas kinetikus szobrász bemutatása.

A WEKERLEFESZT története

Mi is az a WekerleFeszt Művészeti Találkozó?