III. CÉGÉR Wekerlei Filmfesztivál

III. CÉGÉR Wekerlei Filmfesztivál

a kispest.hu cikke nyomán
2019. 11. 10.

Harmadszor rendezte meg a WKK és a Wekerlei Társaskör Egyesület közösen a CÉGÉR dokumentumfilm-fesztivált.

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) által kezdeményezett, az országban egyedülálló ipartörténeti és helytörténeti filmfesztivál 2019. november 9-én és 10-én harmadik alkalommal zajlott le a Wekerlei Kultúrházban. A Cégér Ipartörténeti és Helytörténeti Filmszemlére települések történetét bemutató filmekkel, településszociológiai és ipartörténeti dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel nevezhettek az alkotók. A pályázatra beérkezett húsz alkotásból a szakmai előzsűri tíz filmet választotta ki, amelyeket a fesztivál két napján levetítettünk.

A fesztivál megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap Filmművészeti Kollégiuma és Kispest Önkormányzata támogatta. Az idén elsősorban településszociológiai és portréfilmek érkeztek be határon innen és túlról, a portréfilmekben, történeti témákban és szociográfiában volt erős a mezőny.

Somlói Judit, a WTE elnöke a megnyitón a következőket mondta el: "Wekerle Sándor 110 évvel ezelőtt egy egyedülálló gondolat mentén igazi otthont teremtett a külvárosba költöző közel hatezer család számára. Az akkor itt új életet kezdő lakók egy új közösséget kezdtek építeni, és hogy kapcsolatot találjanak egymáshoz, megalakították a kispesti munkáslakótelep lakóinak társaskörét. A társaskör számos kulturális program szervezésével segítette ezt a kapcsolatot építeni. 110 évvel később a jogutód Wekerlei Társaskör már nemcsak befelé, a wekerleiek számára nyújt összefogást, hanem a Wekerletelep kis zárt világából próbál kapcsolatot építeni más közösségek, települések felé. Úgy gondoltuk, a dokumentumfilm a legjobb kapcsolatot teremtő lehetőség, képes áthidalni térbeli akadályokat, közel tud hozzánk hozni egy-egy világot, egy-egy történetet, amelynek megismeréséhez talán nem lenne lehetőségünk.” 

Varga Attila alpolgármester a gyökerek jelentőségét emelte ki beszédében: „fontos tudni, hol élünk, honnan érkeztünk, hol tartunk, és merre megyünk tovább a későbbiekben, és azt gondolom, hogy ez a filmfesztivál remek alkalmat nyújtott a film készítőinek is ehhez a kutatómunkához, ehhez a figyelmességhez, kíváncsisághoz, hiszen ezekkel tudott megszületni ez a sok-sok remekmű.” Úgy fogalmazott, a filmekből betekintést nyerhetnek a nézők, „hogy is élünk mi, mik azok az értékek, amiket magunkban hordozunk, és mik azok a tennivalók, amik ebből fakadnak.” Hangsúlyozta, Kispest Önkormányzata fontosnak tartja részt venni közös dolgainkban, ezért is támogatja a filmfesztivált és hasonló rendezvényeket is.  Azt kívánta a közönségnek, nézőknek és alkotóknak, „hogy kellő figyelemmel, kellő kíváncsisággal és átéléssel figyeljenek ezekre a művekre, vigyék haza ezeket az emlékeket, inspirálja Önöket.”

Nagy Tamás helytörténész, a WTE korábbi elnöke kitérve a filmszemle születésére – négy éve Somogyvári Rudolf dokumentumfilmes tanácsára pályáztak a Nemzeti Kulturális Alaphoz – a témaválasztásáról (helytörténet és ipartörténet) elmondta, „Wekerletelepen a helytörténet a 110 évvel ezelőtti őseink gondolatának, életmódjának a folytatása, az akkori társaskörnek a célkitűzései, természetesen a mai korhoz igazítva ma is érvényesek, folytatjuk őket.” Beszélt a kézműves- és kisipari hagyományokról, a gyáripar fellendüléséről, majd megszűnéséről is, „úgy gondoltuk, hogy ennek a filmfesztiválnak a beindításával megőrizzük azokat, akiket elfelejtenénk” – fogalmazott.

A zsűri tagjai:

Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr (a zsűri elnöke)
Novobáczky Sándor filmrendező
Nagy Ernő rendező, operatőr (a 2018-as filmeszemle egyik győztese)
Kós Béla, a Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány elnöke
Nagy Tamás helytörténész

A két nap során levetített tíz film:
- A Dunakanyar és a Szentendrei-sziget titkai (Zajti Balázs)
- Barakkváros foglyai (Boros Ferenc, Horváth Zoltán)
- A templomfestő (Zajti Balázs)
- Horváth Péter portré (Varga Géza)
- Egy utcazenész karácsonya (Chilton Flóra)
- Elárverezett jövő (Bálint Csaba)
- Megbocsájtani igen, feledni nem (Kozma Zoltán
- Szeretünk itt élni (Gál Tamás)
- Cseresnyés emlékezet (Pataki Béla)
- Veteránfilm (Hernáth Csaba)

A III. CÉGÉR filmszemle díjazottjai:

Alkotói különdíj: Zajti Balázs: A Dunakanyar és a Szentendrei-sziget titkai, valamint A templomfestő című filmekért.

A közönség különdíja: Hernáth Csaba: Veteránfilm, a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. „Puma” Honi Légvédelmi Vadászrepülő osztályának két egykori pilótájáról, Szentiványi János „Sminyuról” és Frankó Endre „Kukláról” szóló alkotás (Szentiványi ny. alezredes a film készítése közben 2018-ban elhunyt, a vasárnapi vetítésen viszont jelen volt a másik főszereplő, a 96 éves Frankó Endre nyugalomba vonult repülési főhadnagy).

A portrék kategóriában: Wekerlei Varga Géza: Horváth Péter portré, a kispesti fotóművészről, Horváth Péterről készített film.

A településszociográfia kategóriában: Gál Tamás: Szeretünk itt élni lett. a kárpátaljai Rafajnaújfalu hétköznapjait bemutató film.

A 2019-es filmfesztiválra beérkezett filmekről készült kiadvány innen letölthető: CÉGÉR 2019

Címkék: dokumentumfilm, filmfesztivál, Wekerletelep, ipartörténet, helytörténet