MiniFeszt 2020

MiniFeszt 2020

kispest.hu cikke 
2020. október 18.

Minifeszt: gyerekekre fókuszált az idei Wekerlefeszt

Gyerekalkotások kiállításával, koncerttel, akciófestéssel, rendhagyó rajzórával és az írásról szóló előadással és beszélgetéssel várta az érdeklődőket az idei Wekerlefeszt szombaton. A rendező Wekerlei Kultúrház bekerült a Nemzeti Értéktárba.

Köszöntőjében Szabó Mária, az összművészeti fesztiválnak már kilencedik alkalommal otthont adó Wekerlei Kultúrház igazgatója elmondta, rendhagyó a mostani alkalom, a járvány miatt tavasszal elmaradt a hagyományos Wekerlefeszt, és a korábban többször is megrendezett gyerekfesztet idén összekötötték a Kispesti Kóficok Napközis Tábor által áprilisban meghirdetett „Hiányzik a világ!, azaz karantén gyerekszemmel” című közös alkotói pályázat műveiből rendezett kiállítás megnyitójával.

A művészeti pályázat koordinátora, Dékánné Haas Zsuzsa, arról beszélt, hogy nem számítottak ekkora érdeklődésre, hiszen az egy kispesti kisfiú spontán kívánság-ötlete alapján meghirdetett karantén-pályázatra 8 kispesti intézményből 106 gyerek 181 pályázata érkezett be. Ebből a zsűrik (képzőművészek és irodalmárok) 35 pályamunkát díjaztak. A napközis tábor szabadidő-szervezője hangsúlyozta, hogy örül a lelkesedésnek és gratulált a gyereknek.

A kiállítást megnyitó Skoda Éva festőművész, aki Tényi Saroltával és Duffek Tivadarral a képzőművészeti alkotásokat zsűrizte, úgy fogalmazott, csak ámultak, amikor meglátták a képeket, hogy micsoda színes ez a világ. Sokféle technikával dolgoztak a gyerekek, nagyon szép munkák érkeztek. Számukra is érdekes volt, hogy a gyerekek mennyire friss szemmel és mekkora életörömmel élik életüket, ha szabadok és nyitott a világ. Hozzátette: egy széleskörű kispesti összefogás nagyon szép példája ez az egész esemény.

A Kispesti Helikon Kulturális Egyesület különdíjait kapta Müller Ádám (Vass iskola), Simon Hanga (Gábor iskola), Varga Csanád (Erkel iskola), Pálmai Roland (Erkel iskola).

A képzőművészeti alkotások eredménye:

1-2. osztály:
Elek Patrik – Vass iskola, Darabán Bence Levente – Vass iskola és Baka Bálint – Puskás iskola

3-4. osztály:
Gyurcsó Dorina és Gyurcsó Benjámin – Eötvös iskola, Ihász Jázmin – Bolyai iskola és Bernáth Petra – Erkel iskola

5-6. osztály:
Dózsa Nikoletta – Vass iskola, Knódel Nóra – Vass iskola, Nyíri Levente – Vass iskola

7-8. osztály:
Farnek Lujza – Kós iskola, Morvai Emese – Erkel iskola, Tanács Liliána – Erkel iskola 

A Gyerekfeszt délelőtt előbb Bede Fanni Anna (fuvola) és Szakcsi Lakatos Benjamin (zongora) Lurkoncertjével folytatódott, majd Kuizs Lilla képzőművész várta közös akciófestésre az alkotni vágyó gyerekeket.

Délután két Nyitott órát tartottak a kultúrházban – inkább már nagyoknak: Skoda Éva rendhagyó rajzórára várta az érdeklődőket művészettörténeti utazással, később Lukácsy Tibor könyvműves tartott interaktív előadást és beszélgetést az írás múltjáról és jövőjéről.

Első alkalommal döntött a Hungarikum Bizottság települési értékek felvételéről, ugyanis Budapesten és a fővárosi kerületek döntő többségében még nem jött létre értéktár a hungarikum törvény 2012-es elfogadása óta. A grémium döntése alapján a Magyar Örökség Díjazottak által létrehozott össznemzeti értékek körébe a XII. kerület mellett a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház is felvételt nyert, az újonnan létrehozott XIX. kerületi értéktárba került be.

Forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/9775-minifeszt-gyerekekre-fokuszalt-az-idei-wekerlefeszt

Címkék: Wekelefeszt, Gyerekfeszt, művészeti fesztivál