Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Wekerlei Kultúrház a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye, mely Budapest egyik egyedülálló karakterű és különleges hangulatú városrészében, a XIX. kerületi műemléki jelentőségű terület címmel rendelkező Wekerletelepen található. A Wekerlei Kultúrház az 1980-as évektől kínál színes és változatos programokat látogatóinak. Elsődleges célcsoportja a babás, kisgyerekes családok, táborozni vágyó óvodások, iskolások. A gyermekeknek szóló rendezvények mellett a felnőtt látogatókat is izgalmas programokkal, workshop-okkal, előadásokkal várják. Rendezett, madárbarát, élmény és pihenőkertje miatt 2007-ben és 2022-ben Zöld Kispest díjban részesült. 

Az európai uniós forrásból felújított, akadálymentes épület adottságai meghatározzák a WK hangulatát, kedves, barátságos, családias légkörét. A programok tematikáját és az intézmény szellemiségét a hagyományőrzés mellett leginkább a családbarát jelleg, a kreativitás, a kulturális sokszínűség és nyitottság, valamint a környezettudatos szemlélet jellemzi. A kultúrházban a gyerekeknek és felnőtteknek szóló hétköznapi mozgásos, alkotó és nyelvtanfolyamok mellett múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az óvodai és az iskolai  csoportokat. Az intézmény saját fazekas műhellyel és égetőkemencével rendelkezik.

A Wekerlei Kultúrház hétvégenként baba - és bábszínházi előadásokat, babáknak és kisgyermekeknek szóló koncerteket, kézműves foglalkozásokat, táncházakat, környezettudatos workshopokat és tematikus rendezvényeket kínál a színvonalas kikapcsolódásra vágyóknak. Tavaszi, nyári hónapokban szívesen használják rendezvényeiken a kultúrház kertjét, teraszát, ezzel is különleges hangulatot teremtve. Minden év elején kiemelt jelentőséggel készülnek A magyar kultúra napjára, a télűző vidám farsangukra, a tavaszi jelesnapok ünneplésére, a gyereknapra, majd ősszel szintén a kultúrház kertjében és teraszán már hagyományosan megvalósuló Művészterasz-Kultúrkert művészeti crossover délutánukra, az őszi jelesnapokra és az adventi ünnepkör rendezvényeire. A nyári hónapokban változatos, tematikus táborokat kínálnak a nyáriszünetüket töltő gyerekek részére.

A Wekerletelepen működő Wekerlei Társaskör Egyesülettel évek óta jó munkakapcsolatban állnak, több közösen megvalósított programmal büszkélkedhetnek. Ilyen a hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő Téltemetés, Wekerlei Székelykapu Napok, Wekerlei Napok, Cégér Ipartörténeti és helytörténeti filmszemle és a Karácsonyi vásár.

A Wekerlei Kultúrház is nagy hangsúlyt fektet a helyi közösségi élet támogatására, melynek az évek alatt szerves részévé vált. Helyt ad a művelődő közösségek működésének, büszkék a Wekerlei népdalkör, a Gyöngy Nővérek gyöngyfűző klub, a Foltmágusok Wekerlén és a Wekerlei foltosok foltvarró klubok működésére, mely csoportok a kultúrház rendezvényeit kiállításokkal és produkciókkal színesítik. 

Az intézményrendszerhez tartozik a Kós Károly tér 9. szám alatt található a Wekerlei Könyvtár, amely több mint 8000 kötettel várja az olvasni vágyókat. A könyvtárban a kölcsönzés mellett Versbarátok klubja, Wekerlei világjárók klubja és Péntek esti mesék rendezvény várja az olvasókat.  A könyvtár előtt található a “Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!” köztéri könyvtároló szekrény, melyet a könyvtár dolgozói naponta gondoznak, így az arra járók nap mint nap ingyenes könyvélményben részesülhetnek.  

Címkék: történet, épület