Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Wekerlei Kultúrház Budapest egyik egyedülálló karakterű és különleges hangulatú városrészében, a XIX. kerületi műemlékvédett Wekerletelepen található, és itt közel negyven éve kínál színes és változatos programokat látogatóinak. Az intézmény jogelődje az ország első úttörőháza, mely 1949-ben nyitotta meg kapuit. 

Az európai uniós forrásból felújított, akadálymentes épület adottságai meghatározzák a WK hangulatát, kedves, barátságos, családias légkörét. A programok tematikáját és az intézmény szellemiségét a hagyományőrzés mellett leginkább a családbarát jelleg, a kulturális sokszínűség és nyitottság, valamint a környezettudatos szemlélet jellemzi. A kultúrházban a nagyobbaknak szóló hétköznapi mozgásos, alkotó és nyelvtanfolyamok mellett számos játékos, fejlesztő foglalkozás várja már a kisbabákat is. Az intézménynek saját fazekas műhelye és rendezett, madárbarát pihenőkertje van.

A WK hétvégén bábszínházi előadásokat, koncerteket, kézműves foglalkozásokat, táncházakat, környezettudatos workshopokat és tematikus rendezvényeket kínál a színvonalas kikapcsolódásra vágyóknak. Évek óta hagyományosan megrendezésre kerül, és egyre több érdeklődőt vonz az év eleji közös télűző esemény, a zenés, vidám farsang, a tavaszi magbörze, a kispesti alkotókat bemutató interaktív művészeti fesztivál, a gyermeknapi program, a változatos nyári gyermektábor kínálat, ősszel a különböző nemzetek kultúráját bemutató nap, év végén pedig a közös adventi készülődés és a Mikulás bábszínháza. Mindezek mellett a WK nagy hangsúlyt fektet a helyi közösségi élet támogatására, így többféle klubnak otthont ad.  A kultúrházban találkoznak hétről hétre többek között a wekerlei népdalkör, a foltvarró és az öko baba-mama klub tagjai is.

Az intézményhez tartozik a Kós Károly tér 9. szám alatt található könyvcentrum a Wekerlei Könyvtár, amely több mint 7000 kötettel várja az olvasni vágyókat. A WK kezdeményezésére született meg a Kós Károly tér 15. előtt álló “Tégy egy könyvet – Végy egy könyvet!” köztéri könyvtároló szekrény, amelynek segítségével ingyenesen lehet könyvet csereberélni. 

Az intézmény fenntartója: KMO Művelődési Központ és Könyvtár, Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata 

Címkék: történet, épület